Hlavní obsah

Ještě nechytili všechny. Svědectví muže, který odkryl dotační podvody na severu

Rozhovor o zákulisí velkého dotačního skandálu na severu Čech.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Bývalý úředník dotačního úřadu hovoří o zákulisí velkého dotačního skandálu, který vypukl tento týden.

Článek

Bývalý úředník dotačního úřadu Leo Steiner byl první, nebo minimálně jeden z prvních, kdo už před několika lety veřejně upozornil na to, jak se v ústeckém a karlovarském regionu rozdělují evropské dotace.

A i když policie tento týden obvinila z dotačních machinací přes dvacet místních politiků, úředníků a podnikatelů, Leo Steiner jako svědek rozdělovací praxe míní, že někteří pořád ještě unikají.

Jak došlo na hejtmanku

K soudu už se kvůli dění v ROP Severozápad dostalo několik úředníků a také někdejší náměstek hejtmanky Pavel Kouda. Jeho tehdejší nadřízená, hejtmanka Jana Vaňhová, je mezi obviněnými nyní.

„Kvůli svým schopnostem nehrála první ligu," říká o roli exhejtmanky v severočeském dotačním systému Leo Steiner. „Ona naskočila jen do vlaku," dodává s tím, že k trestnímu stíhání vede někdy delší cesta. „Obvinit je celkem snadné, ještě snadnější je napsat trestní oznámení. Vždycky je to o nějaké důkazní síle."

Podle Steinera stojí za rozdělováním eurodotací jiní hráči z politické i podnikatelské sféry.

„Asi známou osobou je samozřejmě bývalý primátor, hejtman, poslanec Jiří Šulc, který byl takovým viditelným a vlastně i statutárním zástupcem toho řídícího orgánu," vyslovuje Leo Steiner jméno významného politika, jehož však policie do trestního dokumentu nezanesla.

„Podstatnými byli i ti v pozadí jako pan Oulický, pan Novák a v tuhle chvíli se hodně skloňuje jméno pana Ježka," jmenuje někdejší úředník ROP Severozápad trio vlivných podnikatelů a někdejších členů ODS.

Dva z nich - Alexandr Novák a Daniel Ježek, jsou na seznamu lidí, které chce policie stíhat, Patrika Oulického podobně jako hejtmana Šulce trestní stíhání nezahrnuje.

Jediný z nově obviněných, kdo je stíhán ve vazbě, je právě člen tohoto triumvirátu Daniel Ježek.

„On byl takový mix politika a podnikatele, stejně jako pan Novák nebo Oulický," říká Leo Steiner. „Ale já s ním nemám osobní zkušenost. Spíš ze zprostředkovaných informací vím, že byl důležitým mezičlánkem. Já bych ho nazval takovou převodovkou. Převodovkou právě mezi podnikateli, politiky a úředníky, kteří de facto měli za úkol odvést to, co jiní vymysleli a připravili."

Proč skončil podnikatel Ježek ve vazbě, soudce odpovídá.Video: Radek Nohl

Policie uvedla, že více než dvacítka obviněných z tohoto týdne má na svědomí škodu ve výši téměř 14 miliard korun.

„V podstatě jsou to všechny prostředky, které byly přiděleny na jednotlivé projekty a ve velké míře i profinancovány v tom nejdivočejším období, než byl poprvé v roce 2011 dotační program zastaven," říká Leo Steiner.

Reklama

Související témata:

Doporučované