Hlavní obsah

Ještě nedávno by to do Němců nikdo neřekl. Teď je vše jinak a Merkelová má problém

Povede Německo Merkelová, nebo Schulz?

 

Reklama

Čerstvý průzkum politických preferencí v Německu ukázal, že by SPD pod taktovkou bývalého šéfa Evropského parlamentu porazila CDU/CSU.

Článek

Průzkumy voličské přízně ukazují, že Angela Merkelová by se kancléřkou nestala, pokud by se konaly v Německu volby už nyní.

Téměř dvě třetiny Němců si navíc nepřejí, aby v čele vlády po letošních volbách stanula opět ona, jak vyplývá z průzkumu agentury YouGov. Skoro polovina dotázaných si myslí, že velká podpora, které se v současnosti těší sociálnědemokratický kandidát na kancléře Martin Schulz, vydrží až do zářijového hlasování.

Obdobné výsledky přinesla agentura Insa, jejíž data z kraje týdne zveřejnil německý deník Bild. Z tohoto šetření vyplynulo, že sociálnědemokratická strana (SPD) by nyní v případě voleb porazila CDU/CSU - konzervativní unii kancléřky Angely Merkelové. Preference SPD začaly růst po oznámení kandidatury bývalého předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze na funkci kancléře.

„Angela Merkelová je v poměrně složité situaci. Ještě před půl rokem by nikdo neřekl, že bude mít takové problémy jako dnes. Z  průzkumů vyplývá, že CDU/CSU má opravdu proč mít strach," říká pro Seznam Zprávy Hans-Jörg Schmidt, pražský korespondent deníku Die Welt.

Jak by s německou politikou zamával emotivní Martin Schulz? A má nyní Angela Merkelová, kterou od klíčových voleb dělí zhruba půl roku, dost prostoru věnovat se evropské agendě a očekávaným střetům s americkým prezidentem Donaldem Trumpem?

To podstatné z komentářů Hans-Jörga Schmidta nabízíme v úvodním videu. Celý rozhovor si pak můžete pustit ve studiu Seznam Zprávy zhruba od druhé minuty.

Studio Seznam Zprávy k duelu Trump - Merkelová. Amerika první, ale Německo druhé být nehodlá.Video: Martin Jonáš

Reklama

Doporučované