Hlavní obsah

Ještě neotevřeli, už mají plno na měsíce. Britové vyhlíží otevření zahrádek

Foto: Pexels.com

Zahrádky britských hospod se brzy zaplní. Lidé se nemůžou dočkat konce lockdownu.

Reklama

Měsíc do otevření venkovních prostor restaurací, hospod a kaváren. Britové se rozvolnění nemohou dočkat, a proto obvolávají své nejoblíbenější podniky a rezervují místa k sezení. Podniky hlásí plno do konce července.

Článek

Británie už má plán na rozvolňování protiepidemických opatření. Tamní vláda obyvatelům slibuje, že 12. dubna otevře restaurace, prozatím pouze pro sezení na venkovních zahrádkách. Výhled alespoň částečného návratu do normálu Brity vyburcoval k panickému rezervování stolů v oblíbených podnicích.

Například birminghamská restaurace Craft začala přijímat rezervace 24. února, tedy krátce poté, co předseda vlády Boris Johnson oznámil dubnový plán rozvolňování, za pouhých 20 minut restauraci telefonovalo celkem 147 lidí s prosbou o rezervaci stolu.

„Byla to neuvěřitelná reakce,“ řekl Sam Morgan, výkonný ředitel skupiny We Are Craft, která restauraci provozuje. „Naše venkovní sezení je rezervováno od poloviny dubna až do července,“ doplnil ředitel.

Vnitřní prostory, které mají být uvolněny o měsíc později, tedy v polovině letošního května, už jsou taky plné, stejně jako zahrádky do konce července. „Čekali jsme zvýšenou poptávku. Nicméně zájem rozhodně překonal naše očekávání. Je to pro nás uklidňující,“ komentuje rezervace Sam Morgen pro server The Guardian.

Boris Johnson v únoru oznámil plán na znovuotevření restauračních zařízení. Od 12. dubna bude moci sedět ve venkovních prostorách restaurací, kaváren a hospod až šest lidí. Na vnitřní prostory si Britové ještě nějakou dobu počkají. Podle původního plánu se mají otevřít od 17. května za předpokladu, že budou splněny podmínky, které si vláda v boji proti nákaze stanovila. Zároveň doufá, že od 21. června zruší všechna omezení.

Informaci o hromadných rezervacích potvrdila také Kate Nichollsová, výkonná ředitelka asociace UKHospitality, která chrání zájmy v sektoru pohostinství. „Zpětná vazba od všech našich členů je, že rezervace přichází opravdu v obrovské vlně. Není divu, že po tak strašlivém roce, který jsme zažili, se lidé touží znovu stýkat s přáteli a rodinou,“ okomentovala situaci.

Češi, milovníci rezervací

Přijímání rezervací na dlouhé týdny dopředu s sebou ale podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků a živnostníků nese také značnou nejistotu. Provozovatelé restaurací, hospod nebo kaváren totiž s přijetím rezervace nemají jistotu, že zákazník skutečně dorazí. V Česku na to při dalším rozvolnění zareaguje více než polovina podniků.

„Myslím, že v Česku proběhne stejný scénář jako nyní ve Velké Británii. Je ale otázka, zda provozovatelé budou chtít zahrádky rezervovat,“ upozorňuje Luboš Kastner.

„Češi jsou sice milovníci rezervací, ten podíl lidí, kteří ale ve finále do podniku nedorazí, je obrovský. Restauratéři tedy mohou mít těžko důvěru v to, že se jim rezervace s jistotou otočí do tržby,“ vysvětlil.

Podle jeho slov ale i přes to bude trh v Česku rezervovat místa na zahrádkách a později ve vnitřních prostorách. „Čekám ale, že většina provozovatelů bude prostory rezervovat jen z poloviční kapacity,“ doplnil Kastner.

Zásadní budou podmínky otevření

Jaká bude ale realita letního provozu, se zatím neví. Majitel vinohradské restaurace Zelená Zahrada Jan Lacina připomíná, že zásadní budou v rozvolňování také podmínky, za kterých budou podniky moci otevřít. Pokud zůstane otvírací doba zkrácená jako v minulosti, pro pražský podnik nebude mít otevření prakticky žádný význam.

„My jsme rezervace pro téměř celou kapacitu restaurace vždy brali. Zůstávalo jen pár stolů volných pro stále zákazníky. Jak to bude ale v letošním roce, to opravdu nevíme. Bude zásadní, za jakých podmínek se podniky otevřou. Pokud budeme muset zavírat v osm večer, bude to pro nás velký problém,“ komentuje Jan Lacina budoucnost podniku.

„U nás hlavní část tržeb přichází z večeří, pokud se bude zavírat brzy, zákazníci je nestihnou. My pak přijdeme o veškeré kompenzace a na provoz nevyděláme. To potom budou lidé přicházet o práci,“ dodal majitel Zelené Zahrady.

Reklama

Doporučované