Hlavní obsah

Ještě neví, zda budou kandidovat. Ale Ovčáčka nechtějí

 

Reklama

Anketa mezi adepty na post hlavy státu: Nepřehlédnutelný mluvčí končí na Hradě. Pokud to znovu nevyhraje Miloš Zeman.

Článek

Dny prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka na Hradě jsou sečteny. Či přinejmenším ohraničeny délkou mandátu prezidenta Miloše Zemana.

Žádná ze čtyř osobností, které vzešly jako možní soupeři Miloše Zemana v příští volbě hlavy státu v roce 2018 z průzkumu agentury Median, neprojevila o služby tohoto hradního úředníka zájem.

Ač byla otázka - Nechali byste si jako prezident(ka) jako mluvčího JIřího Ovčáčka - položena v mírné nadsázce, odpovědi Michala Horáčka, Jana Švejnara, Jiřího Pospíšila i Věry Jourové byly vážné.

Sledujte anketu:

Chcete být prezidentem? Jak se vám líbí na Hradě Miloš Zeman?

„Určitě bych si ho nenechal. Já mu na svém Facebooku říkám viceprezident," řekl například JIří Pospíšil. „Jak Miloš Zeman posouvá Českou republiku od parlamentní demokracie k poloprezidentskému systému, i pan Ovčáček se stává jakýmsi viceprezidentem, který možná patří do poloprezidentského systému, ale ne do parlamentní demokracie," vysvětlil.

Michal Horáček původně nechtěl práci nynějšího mluvčího hodnotit. „Smysl funkce nebo instituce tiskového mluvčího mi poněkud uniká, takže v kampani bych určitě neměl nikoho," uvedl, ale nakone přece jen jednu větu ke jménu Ovčáček přidal. I kdyby prý nakonec obsazení funkce mluvčího zvážil, „pan Ovčáček by to rozhodně nebyl".

Věra Jourová pak při odpovědi porušila několikrát proklamovanou nestrannost eurokomisařky: „Já to nemohu z hlediska nestrannosti hodnotit, ale pokud se týká pana Ovčáčka, pak vám mohu říci, že bych si ho zcela jistě nenechala."

Nezájem o spolupráci je oboustranný. „Nepředpokládám, že bych chtěl být tiskovým mluvčím někoho jiného. To tedy opravdu ne," uvedl pro Seznam Zemanův úředník.

Reklama

Doporučované