Hlavní obsah

Cesta na letiště ze dne na den podražila o sto korun. Taxikáři začali vybírat poplatek za vjezd

Letiště změnilo poplatky za parkování, někteří taxikáři v Praze kvůli tomu vybírají od zákazníků peníze navíc.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Od začátku července se na letišti v Praze změnily ceny za parkování. Na expresní parkovistě se může nově zdarma jednou za 24 hodin, poté se platí poplatek. Ten k ceně jízdného nově připočítávají i někteří taxikáři.

Článek

Letiště Praha od začátku prázdnin zpřísnilo podmínky pro parkování osobních aut. Hlavní změnou je omezení parkování na místech expresního stání pouze jednou během 24 hodin. Za opakovaný vjezd se platí poplatek 100 korun.

Tento krok letiště nejvíc dopadne na taxikáře, respektive jejich zákazníky. Drožkáři si stěžují, že na letiště jedou několikrát za den. Poplatek vybírají od zákazníků k ceně jízdného.

S jedním pražským taxikářem jel na letiště reportér Seznamu Jaroslav Gavenda. Ze Smíchova na letiště zaplatil 500 korun, po nasednutí do auta ho taxikář upozornil, že zaplatí navíc 100 korun, protože na letiště dnes jede poněkolikáté. Na letišti taxikář nabídl reportérovi, jestli si chce jít k automatu zkontrolovat, zda poplatek uhradí.

Taxikář kritizuje, že musí nově situaci řešit pokaždé se zákazníky a že je postavený do nevýhodné role.

„Zákazníkům se nelíbí, že za jízdu na letiště zaplatí o sto korun více. Ostatní taxikáři z tohoto radost nemají, jsou i někteří řidiči, kteří odmítají už jezdit na letiště. Taxikáře změna v parkování staví do nepohodlné role, cestujícím vysvětluji celou cestu na letiště, proč musí poplatek nově zaplatit,” řekl Seznam.cz jeden z pražských taxikářů, který si nepřeje být jmenován, ale redakce jeho jméno zná.

Podle letiště ale není nutné, aby taxikáři vybírali sto korun, mohou si pořídit parkovací karty a platit budou za opakovaný vjezd 40 korun. To je cena za vjezd, pokud si na kartu nabijete alespoň 2000 korun. Kdo si dobije mezi 500 a 2000 Kč, platí za vjezd 50 korun.

,,Je nešťastné chtít po zákaznících sto korun. My nabízíme k využití výhodných předplacených karet, kde je každý další vjezd zpoplatněn 40 korunami. Je skutečně na taxikářích, zda částku do konečné ceny promítnou, nebo ne. Stejně jako je na nich, zda do konečné ceny pro zákazníky promítnou případnou zvýšenou cenu pohonných hmot nebo zvýšenou cenu havarijního pojištění,” řekl Seznamu mluvčí pražského letiště Roman Pacvoň.

Alternativní taxislužba Uber změny v systému parkování na letišti v Praze vyřešila podobným způsobem. Poplatek automaticky zahrne do ceny za jízdu.

„Pro řidiče využívající aplikaci Uber to nic moc neznamená, protože už teď je při cestě z letiště k jízdnému připočítán poplatek padesát korun. Tento poplatek je již dlouhodobě. S letištěm chceme spolupracovat i v budoucnu, takže jsme otevřeni debatám. My jenom říkáme řidičům, aby si na letišti zařídili vstupovou kartu s padesátiprocentní slevou a tím pádem je to bude stát méně,“ řekla mluvčí společnosti Uber Miroslava Jozová.

Pořizovat si slevové karty doporučuje svým řidičům také Liftago. „Liftago funguje tak, že řidiči sami nabízejí tarify na trasu, kterou zákazník poptává. Řidiči můžou sami reflektovat cenu vůči zákazníkům. Neradi bychom ale přenášeli náklady na pasažéra,“ řekl ředitel Liftaga Ondřej Krátký.

Liftago vedení letiště předložilo tři návrhy na změnu současné situace. Konkrétní návrhy vzhledem k probíhajícímu jednání však společnost neuvedla. Vzhledem k budoucí spolupráci s letištěm je debatám otevřený i Uber.

Reklama

Doporučované