Hlavní obsah

Ještě to bude bolet. 21 předpovědí pro rok 2021

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: Profimedia.cz

Vrátíme se z home do officů?

Reklama

Budeme jíst laboratorní maso? Přijde obří hackerský útok? Konec světa určitě ne.

Článek

1. 2021 bude horší než rok 2020. Lépe řečeno nebude lepší. Všimněme si: když katastrofické filmy o pandemii končí happy endem, pak to jsou záběry na očkování prvních lidí. „Zase nám lhali,“ můžeme si říct. Návrat k normálu bude dlouhý a bolestný.

2. Ale podzim už bude ve znamení naděje. Ano, ještě i mnohé vánoční večírky 2021 budou v rouškách. Ale protože hlavním hybatelem světa je naděje, nikoli realita, posune se pozornost lidstva na rok 2022. Ten bude opravdu dobrý.

3. Donald Trump představí svou televizní show, která se stane nejúspěšnější v historii.

4. Problémem roku 2021 bude idealismus. Lépe řečeno touha příliš mnoha lidí měnit svět k lepšímu. Podle globálního průzkumu společnosti Ipsos říká už teď 86 procent lidí, že pandemii je třeba brát jako příležitost ke změně. Jenže historie ukazuje, že touha „dělat dobro“ vede spíš ke špatným koncům.

5. Ještě víc poroste popularita podcastů, a to i v Česku. Díky tomu, že podcasty fungují mimo prostor ovládaný velkými mediálními společnostmi, budou pro žurnalistiku stejně důležité, jako byl tisk ve 20. století. Rok 2021 je definitivním začátkem tohoto trendu.

6. Éra „home office“ bude v roce 2021 pokračovat, ale na podzim skončí. Předpovědi, že dojde k dlouhodobému posunu k tomuto trendu, se nenaplní. Firmy zjistí, že hybridní model (občas v kanceláři a občas doma) je ten nejméně výhodný. A protože konec „home office“ bude symbolem restartu ekonomiky a snahy návratu k prosperitě, většina firem práci z domova skončí.

7. Dojde k velkému hackerskému útoku a nedá se vyloučit, že dopady a významem bude srovnatelný s teroristickými útoky v USA v roce 2001.

8. Uslyšíme čím dál častěji o „patnáctiminutovém městě“. Tedy urbanistickém konceptu, kde lidé žijí tak, že mají práci, sport, zábavu i gastro v dosahu patnácti minut. V Evropě se to dlouhodobě daří Vídni (té ještě dřív, než se tomu začalo říkat tímto sexy termínem), v roce 2020 zazářila Paříž. Praha zůstane „hodinovým městem“ s nedokončeným okruhem i obchvatem, a s kavárnami na nábřeží.

9. Samořiditelná auta se ještě víc posunou směrem ke kategorii „vzdálená budoucnost“. Objeví se nové problémy, velké firmy přestanou do výzkumu investovat. Pokud je vám víc než padesát, je skoro jisté, že se masového nasazení plně samořiditelných aut nedožijete.

10. V Česku nebudeme mít po volbách vládu s podporou Sněmovny. Andrej Babiš volby vyhraje, ale vládu nesestaví. Miloš Zeman rozehraje svou poslední velkou politickou hru. Ale pro běžný provoz v zemi to bude celkem jedno.

11. Mikuláš Minář se svým vstupem do politiky neuspěje.

12. Cena za jeden bitcoin se vyšplhá přes 40 tisíc dolarů či milion korun. To je dvojnásobek dnešní hodnoty. A pak bude následovat „černý pátek“. Nebo „černé pondělí“ a bitcoin spadne zase do území jednotek tisíc dolarů. Ale nezmizí.

13. Apple ohlásí převratnou změnu designu chytrého telefonu týkající se displeje. Nakonec však launch očekávaný a plánovaný na podzim 2021 odloží o rok. Výlučné postavení Applu na trhu to neohrozí. Objeví se spekulace, že ohlášený a pak odložený redesign byla pečlivě naplánovanou marketingovou akcí.

14. Cena zlata půjde nahoru, stříbra také, ropa se udrží na číslech z konce roku 2020, dolar bude klesat.

15. Trhy s akciemi budou stoupat, index S&P 500 přesáhne hranici 4000 a bude se nad ní po zbytek roku držet. Dobrou investicí budou nikoli překvapivě farmaceutické firmy (včetně těch, které nevyrábějí vakcínu), ale i společnosti z cestovního a restauračního byznysu, kde sehraje roli kombinace oživení a velkého očekávání.

16. Dopady brexitu i pandemie povedou k rozkolu v Konzervativní straně a k vyhlášení předčasných voleb, které Boris Johnson už nevyhraje. Novým premiérem bude současný vůdce labouristů Keir Starmer.

17. Indové vyšlou na konci roku 2021 sondu Chandrayaan-3 na Měsíc. Stanou se tak čtvrtou zemí (po Rusech, Američanech a Číňanech), které se na Měsíci povede měkce přistát s vlastní sondou.

18. Ano, i rok 2021 bude „nejteplejší rok v historii“, stejně jako předešlé roky. Sucho a požáry budou pokračovat. Postpandemická nálada „teď opravdu nemáme energii ani prostředky řešit klima“ tomu vůbec nepomůže.

19. Vegani nepoleví a byznys kolem rostlinných náhrad (masa i mléka) dál poroste. Objeví se první komerční produkty založené na „laboratorním masu“. Podle časopisu Economist pracuje na vývoji přes 50 firem.

20. Letní olympijské hry se v Tokiu uskuteční v „bublině“, podobně jako v roce 2020 play-off basketbalové NBA v Americe. Hry budou mít omezený program, ale bude to ohromná událost.

21. Ani v roce 2021 nebude konec světa. Jak už v 17. století napsal Isaac Newton, svět neskončí před rokem 2060, „protože k tomu prostě není důvod“. Muž, který popsal gravitaci a pohyb nebeských těles, o tom musel něco vědět.

Reklama

Doporučované