Hlavní obsah

„Rychlost třetí vlny je nevídaná.“ WHO varuje před rozvolňováním

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle Světové zdravotnické organizace je velkolepé rozvolňování předčasné. Situace se zhoršuje na africkém kontinentu i v zemích, kde je vysoká míra proočkovanosti.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před unáhleným rozvolňováním. Na pondělní tiskové konferenci to uvedl přední zdravotní bezpečnostní expert WHO Mike Ryan. Zdůraznil, že další vlny pandemie se v určitých částech světa teprve rozjíždí. „Ve všech zemích obou amerických kontinentů stále evidujeme téměř milion případů týdně,“ uvedl například. „A to samé v Evropě. Až půl milionu případů týdně. Není to tak, že (covid-19) odešel. Ještě to neskončilo,“ cituje jeho slova server Al-Džazíra.

Covid-19 se kriticky šíří i po africkém kontinentu. Minulý týden uvedla ředitelka WHO pro Afriku Matshidiso Moetiová, že „rychlost a rozsah“ třetí vlny covidu-19 je „něco dosud nevídaného“. Na to upozornil již na konci června i šéf afrického centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) John Nkengasong který uvedl, že Afrika v boji s covidem-19 nevyhrává. Kontinentu navíc schází vakcíny.

„Třetí vlna přišla se silou, na kterou většina zemí nebyla připravená. (Třetí vlna) je extrémně krutá,“ uvedl. „Bez obalu říkám, že v Africe boj proti viru nevyhráváme, takže je mi v podstatě jedno, jestli dostaneme vakcíny z programu Covax, nebo odjinud. Jediné, co potřebujeme, je rychlý přístup k nim,“ dodal Nkengasong. Na rostoucí počty případů upozorňuje i Moetiová. „Případy covidu se každé tři týdny zdvojnásobují oproti tomu, jak to bylo na začátku druhé vlny, kdy se tak dělo každé čtyři týdny,“ uvedla.

Po zdrženlivosti v uvolňování opatření volají experti kvůli obavám z mutace delta, kterou WHO nově ustanovila jako variantu, „co se nejjednodušeji šíří ze všech dosud identifikovatelných variant“ a vyskytuje se téměř ve 100 zemích světa, cituje WHO britská BBC. Usuzují také, že právě v důsledku nakažlivější mutace musí být zvýšený i počet osob pro dosažení kolektivní imunity (80% proočkovanost). K té se podle dat tamních autorit blíží Velká Británie, kde první dávku vakcíny dostalo již 86 % dospělé populace Britů a obě dávky 64 %. Počty případů v zemi nicméně stále přibývají. Vláda přesto v horizontu několika týdnů plánuje život v zemi plně obnovit. „Pokud nemůžeme znovu otevřít naši společnost v příštích několika týdnech, kdy nám pomůže příchod léta a školní prázdniny, měli bychom si položit otázku, kdy se budeme moci vrátit k normálu,“ uvedl britský premiér Boris Johnson na tiskové konferenci v podělí.

Proti tomu se nicméně experti WHO vymezují. „Pamatujte na minulé léto, kdy jsme si mysleli, že je všechno dobré, uvolnili jsme opatření a pak v září a říjnu jsme skončili v obrovských potížích,“ připomněl loňský rok Ryan. „Myslím, že k tomu směřujeme znovu, ale tentokrát s mnohem přenositelnější variantou,“ dodal.

Reklama

Doporučované