Hlavní obsah

Ještě toho chci stihnout hodně, říká mořský vlk Konkolski

Intimní zpovědi: Richard KonkolskiVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Celý svůj život strávil na cestách, třikrát obeplul svět, závodil, ale také natáčel a fotil a dnes má celou místnost materiálů ze svých dobrodružství. „Mám materiál tak na 15 dalších knížek. Doufám, že se nerozklepu nějak předčasně, protože bych ten svůj život chtěl zakončit nějak produktivně,“ směje se prošedivělý mořský vlk Richard Konkolski.

Článek

Život mu přichystal řadu nástrah. Táhlo ho to do světa, ale zastihl ho režim, který tomu příliš nepřál. Přesto si cestu našel – závodní jachting mu otevřel možnosti vyrazit do světa. Byl úspěšný, vyhrával, československá vlajka se díky němu objevovala na obálkách novin i časopisů po celém světě, přesto si jednou funkcionáři v Praze řekli „dost“ a dobrodruh Konkolski musel zůstat v USA. Kdyby se vrátil, skončil by ve vězení. „Byly to těžké časy, hlavně pro rodinu. V podstatě jsem ženu a syna vysadil na břehu a vyrazil na roční cestu kolem světa. Všichni mi tenkrát říkali, že jsem špatný otec,“ vzpomíná. „Žena mě ale celý život podporovala,“ nezapomíná dodat.

Ztratil jsem na moři hodně kamarádů, vzpomíná mořeplavec Konkolski

Moje místa: mořeplavec Richard Konkolski.Video: Seznam Zprávy

Ve všem, co dělal, si ale šel tvrdě za svým a tak se i v Americe dokázal prosadit. „Začínal jsem jako stavař, poctivé řemeslo se neztratí nikde, vlastně jsem postavil několik domů po celém světě. Vždycky, když mi na cestě došly peníze, něco jsem si vydělal stavařinou a jel dál. Později jsem si ale v USA zařídil filmové studio, filmařina mě bavila celý život,“ popisuje jednu dlouhou kapitolu svého života. I za mořem si vydobyl velký věhlas, na stěně jeho pracovny si těžko můžete nevšimnout vyznamenání podepsané prezidentem Ronaldem Reaganem.

Jaké byly další důležité momenty v dobrodružném životě Richarda Konkolskiho, jak jeho dlouhé cesty snášela jeho rodina? Celý rozhovor z cyklu Intimní zpovědi najdete ve videu u tohoto článku.

Pořad Intimní zpovědi vysílá Televize Seznam každé úterý od 20:45.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované