Hlavní obsah

Ještě týden. Co přesně se stane, až se děti vrátí do škol

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Počty nemocných stoupají s návratem dětí do lavic během každé chřipkové epidemie. Covid-19 není chřipka (nebo je?), ale v tomto ohledu se bude chovat stejně.

Reklama

Článek

Tak ještě jednou: bude to horký podzim a nejde o počasí.

Už jsme to tu jednou psali, ale jak říkávají učitelé, „důležitá látka se má opakovat“. Všechno nasvědčuje tomu, že nás čeká velmi neklidný podzim.

Zbývá posledních sedm dní, než se z prázdninového módu probereme k ostřejšímu tempu. Letos to ale nebude jen návrat dětí do škol, co zvýší frekvenci našeho života.

Pojďme si probrat, co je na seznamu očekávaných událostí, které způsobí zmíněný podzimní rozruch (doufejme, že nikoliv chaos). Všechno alespoň nepřímo souvisí s koronavirem. Můžete ho mít už plné zuby, ale nemůžete popřít, jak zásadně se zapletl do vašeho života. Na podzim se bude chovat stejně.

Bod první: školy. Zatímco teď to podle zpráv ze sportovních rubrik vypadá, že covid-19 napadá výhradně profesionální fotbalisty, za týden začne drama poněkud masovější než Fortuna liga. Počty nemocných stoupají s návratem dětí do lavic během každé chřipkové epidemie. Covid-19 není chřipka (nebo je?), ale v tomto ohledu se bude chovat stejně.

Bod druhý: a tady už jde o práci. Na konec srpna načasoval superministr Havlíček se svými kolegy konec Antiviru. Můžeme se donekonečna přít, zda vládní program přikoval zaměstnance na místech, kde sedí nadbytečně, ale jedno jisté je. Až skončí, půjde dost lidí na dlažbu. A nástupce Antiviru, českou verzi kurzarbeitu, teprve politici připravují.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Bod třetí: volby. Blíží se nenápadně a za měsíc a něco k nám vtrhnou jako podzim do Krušnohoří. Není pochyb, že hlavním tématem bude epidemie (počkejte, kolik politiků bude najednou schopnějších než Prymula). Zatím „jen“ rozdávají tisícovky důchodcům. Nad tímhle „rouškovným“ vás musí napadnout jedna otázka: proč některé věci jdou opravdu rychle a jiné ne? Zatímco s rozpočtem se vláda nijak neunáhluje a dosud chybí i základní parametry (prý proto, že dopady covidu-19 jsou nevypočitatelné a dělat predikce je složité), dárek penzistům šel spočítat bleskově. Proč s tím Andrej Babiš nepočkal třeba na listopad?

Odpověď je nasnadě: protože volby jsou už v říjnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované