Hlavní obsah

Jestli má koronavirus, se dozvěděl z televize. Mám zlost, popsal Čech

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Jeden z Čechů nakažených koronavirem se výsledky testů sebe a svých dětí na nákazu koronavirem dozvěděl skrze média. Postěžoval si na to na Twitteru.

Článek

„Měl jsem dost velkou zlost (doteď mám), když jsem se zprávu o negativním výsledku testů na Covid-19 svých dětí a neprůkaznosti testu u mě dozvěděl nejdříve od superstar ministra nakrucujícího se před kamerami ČT24 a až hodinu potom od lékařů. Absurdní. Řídit stát jako kabaret,“ zveřejnil David Rýc.

Jde o manžela ženy, u které se nákaza koronavirem prokázala už ve středu. Následně byl testován i manžel a dvě děti. Výsledky dětí byly negativní, jeho test skončil neprůkazně, a test se tak musel udělat znovu. Ten už přítomnost koronaviru potvrdil.

S médii Rýc o případu komunikovat nechce. Pro Seznam Zprávy ale sdělil, že si velmi váží profesionálního přístupu lékařů v Nemocnici Na Bulovce.

Ministr zdravotnictví pochybení odmítá. „Výsledky testů jsou hned, jak se je dozvíme, předávány nemocnici, kde je daný pacient hospitalizován. Následně o nových pozitivních případech informujeme veřejnost. Nemohu posoudit, jak rychle pak nemocnice předá informaci samotnému pacientovi,“ uvedl pro Seznam Zprávy Adam Vojtěch.

Zdůraznil, že z důvodu ochrany osobních údajů nejsou zveřejňována jména, takže není možné poznat, o jakých výsledcích se informuje. „Samozřejmě nechci, aby se pacienti o svém výsledku dozvídali z médií. Budu se snažit tok informací směrem k nim urychlit,“ dodal Vojtěch.

Daniel Rýc a jeho žena se vrátili v sobotu z italského regionu, který úřady původně nepovažovaly za rizikový. V pondělí se u ženy začaly projevovat první lehké příznaky nemoci, kontaktovala proto Státní zdravotní ústav i krajské hygieniky a požádala o test na nový typ koronaviru. Úřady ale k testování nepřistoupily.

Žena se proto rozhodla, že si sama zaplatí test na soukromé klinice. Ten vyšel pozitivní, teprve poté nemoc potvrdila i státní laboratoř.

Politici ženu nejdříve zkritizovali, že se nechala testovat na soukromé klinice a nepostupovala podle doporučení úřadů. Poté, co se ukázalo, že žena se testů marně domáhala, ji ministr naopak pochválil.

„Postupovala tak, jak měla. Obrátila se na svoji lékařku, poté zřejmě na hygienickou stanici, to ještě musíme prověřit. Neměla zásadní potíže, byla bez teplot, pobývala v Passo Tonale. Bylo vyhodnoceno, že není indikována pro dané vyšetření. Byla jí doporučena soukromá laboratoř,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Dvě děti nakažených navštěvovaly ZŠ Antonína Čermáka. Test měly negativní, zůstávají ale v karanténě. Jejich spolužáci byli v pátek posláni ze školy domů, rozhodl o tom krizový štáb. Další postup určí hygienici. O víkendu chce městská část nechat preventivně dezinfikovat všechny školy a školky.

V Česku je 12 oficiálně potvrzených pozitivních případů, jeden další ze soukromé laboratoře se ještě musí potvrdit. Pět případů je spojeno s rodinami z Děčína, které byly společně lyžovat ve středisku Auronzo di Cadore v regionu Veneto (Benátsko). V pražské Nemocnici Na Bulovce jsou izolováni také tři cizinci – studentky z USA a Ekvádoru, které studují v Miláně, a muž z Itálie. Dalším nakaženým je pedagog z České zemědělské univerzity.

Reklama

Doporučované