Hlavní obsah

Veterináři: Závadné maso šlo do školky i nemocnice. Začala platit mimořádná opatření

21. 2. 2019

Polské maso ze šarže se salmonelou se jedlo i ve školách nebo v Kroměřížské nemocnici. (Video: Petr Švihel, Seznam.cz)

Na českém trhu se objevilo zhruba 700 kilogramů hovězího z Polska obsahujícího bakterie salmonely, část už zákazníci zkonzumovali. Polské maso ze šarže se salmonelou se jedlo i ve školách nebo v Kroměřížské nemocnici.

Článek

Ze zhruba 700 kilogramů polského masa se salmonelou se ho zpracovalo do tepelně upravených pokrmů nebo potravin nebo se dále dohledává přibližně 133 kilogramů. Z toho více než polovina se ho snědla na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. Zpracovalo se ho tak přes 117 kilogramů. 15,5 kilogramu masa z distribučního centra Makra v Kozomíně dosud nebylo nalezeno. Přes 40 kilogramů také putovalo na Slovensko, uvedla Státní veterinární správa. Veškeré maso podle veterinářů mělo projít tepelnou úpravou a lidem by tak nemoc neměla hrozit.

Největší část masa, která se už nedá vrátit nebo zlikvidovat, protože byla zpracována, šla z MP Krásno. Podnik ho poslal deseti subjektům, mezi nimi byly kromě gymnázia i základní a mateřská škola v Sehradicích nebo Kroměřížská nemocnice. Ta ho zpracovala 16,92 kilogramu, restaurace Lípa v na hulínském náměstí Míru pak 4,71 kilogramu.

Maso, které mířilo do olomouckého velkoobchodu s potravinami Bikos CZ, bylo znehodnoceno a odvezeno k likvidaci do asanačního podniku. Brněnská Jídelna Kocourek z přijatých 170,3 kilogramu uvařila 9,3 kilogramu masa, zbytek vrátila firmě Frost Logistics, v jejímž skladu veterináři výskyt salmonely potvrdili.

Podnikatel Petr Bzduch z Pohořelic tepelně upravil 12,4 kilogramu masa, zbylých 46,1 kilogramu také vrátil Frost Logistics. V kozomínském Makru se z bezmála 134 přijatých kilogramů vyrobilo 105,7 kg zadní hovězí kýty. Z té se pak zadrželo přibližně 90 kilogramů.

Ve čtvrtek začala platit mimořádná veterinární opatření. Příjemci polského baleného i nebaleného hovězího masa ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely. Žádnou zásilku nesmějí uvést na trh předtím, než dostanou vyhovující výsledky. Za porušení těchto pravidel jim hrozí dvoumilionová pokuta. V případě, že se testy na výskyt bakterie salmonelózy projeví jako pozitivní, musí příjemci masa okamžitě kontaktovat veterináře.

Česká policie už ve středu zintenzivnila kontroly kamionů dovážejících z Polska zboží „podléhající rychlé zkáze“. Součinnost poskytují i celníci. Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski ve čtvrtek pohrozil, že pokud bude ČR jeho zemi „vydírat“, může Polsko na oplátku začít kontrolovat české pivo.

  • České maso na trhu chybí, říká majitel masokombinátu Krásno

    Proč je takový problém vyrobit ryze český výrobek? „České maso chybí,“ říká v pořadu Byznys zblízka Karel Pilčík, šéf MP Krásno. (Video: Seznam.cz)

  • Svaz pivovarů kontroly českého piva v Polsku neočekává

    Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal považuje polská vyjádření ohledně případných kontrol českého piva za překvapivá, reálné dopady ale neočekává. „Ta slova považujeme přinejmenším za překvapivá, protože s českým pivem nikdy žádný problém nebyl. Polská strana jej jako příklad možného odvetného opatření zjevně zvolila z čistě symbolických důvodů,“ řekl Šámal. Není podle něj žádný důvod se domnívat, že by slova o zavedení kontrol českého piva měla racionální základ.

  • Ministr zemědělství zareagoval na polské výhrady k českému pivu

  • Část závadného masa už zmizela u zákazníků

    Rozhovor s majitelem masokombinátu Krásno. (Video: Petr Švihel)

  • Ministerstvo vyhlásilo mimořádné opatření

    Začala platit mimořádná veterinární opatření, ministerstvo zemědělství je vyvěsilo na svou úřední desku. Příjemci polského baleného i nebaleného hovězího masa ho musí v akreditované laboratoři nechat vyšetřit na bakterie salmonely. Žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Za porušení nařízení Státní veterinární správy hrozí dvoumilionová pokuta. Pokud budou výsledky nevyhovující, musí příjemci polského masa okamžitě informovat veterináře.

  • V Královéhradeckém kraji znovu začaly kontroly polského masa

    Na silnicích v Královéhradeckém kraji ráno začaly intenzivní kontroly hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh. Policie v regionu nasadila do terénu desítky lidí. Silniční kontroly budou trvat do odvolání, řekla mluvčí krajské policie Ivana Ježková. Policejní hlídky zastavují namátkově nákladní vozidla, která by mohla maso převážet. Pokud zjistí závadné zboží, informují krajskou veterinární správu, případně celníky.

  • Firma MP Krásno převzala 200 kilogramů vadného hovězího, část prodal odběratelům

    Do valašskomeziříčské společnosti Masný průmysl Krásno přišlo 201 kilogramů masa z šarže se závadným polským masem s bakteriemi salmonely. Firma ho dále prodala devíti odběratelům v Česku.

    Firma ještě ve středu před oficiálním oznámením kontaktovala své odběratele a na problém je upozornila. Podle předsedy představenstva společnosti Karla Pilčíka není jasné, zda byla celá šarže kontaminovaná, výsledky podle něj budou v pátek.

  • Někteří obchodníci přestávají nakupovat polské hovězí

    Řetězec Makro přestal odebírat hovězí maso z Polska, nahradí ho z jiných zdrojů. Tesco čeká s komentářem k současnému dění na přesné znění mimořádných veterinárních opatření, které by měl stát zveřejnit dnes. Agrofert přerušil spolupráci s polským dodavatelem.

Doporučujeme

Další zprávy

Reklama