Hlavní obsah
Online

Veterináři: Závadné maso šlo do školky i nemocnice. Začala platit mimořádná opatření

Polské maso ze šarže se salmonelou se jedlo i ve školách nebo v Kroměřížské nemocnici.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Na českém trhu se objevilo zhruba 700 kilogramů hovězího z Polska obsahujícího bakterie salmonely, část už zákazníci zkonzumovali. Polské maso ze šarže se salmonelou se jedlo i ve školách nebo v Kroměřížské nemocnici.

Článek

Ze zhruba 700 kilogramů polského masa se salmonelou se ho zpracovalo do tepelně upravených pokrmů nebo potravin nebo se dále dohledává přibližně 133 kilogramů. Z toho více než polovina se ho snědla na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. Zpracovalo se ho tak přes 117 kilogramů. 15,5 kilogramu masa z distribučního centra Makra v Kozomíně dosud nebylo nalezeno. Přes 40 kilogramů také putovalo na Slovensko, uvedla Státní veterinární správa. Veškeré maso podle veterinářů mělo projít tepelnou úpravou a lidem by tak nemoc neměla hrozit.

Největší část masa, která se už nedá vrátit nebo zlikvidovat, protože byla zpracována, šla z MP Krásno. Podnik ho poslal deseti subjektům, mezi nimi byly kromě gymnázia i základní a mateřská škola v Sehradicích nebo Kroměřížská nemocnice. Ta ho zpracovala 16,92 kilogramu, restaurace Lípa v na hulínském náměstí Míru pak 4,71 kilogramu.

Maso, které mířilo do olomouckého velkoobchodu s potravinami Bikos CZ, bylo znehodnoceno a odvezeno k likvidaci do asanačního podniku. Brněnská Jídelna Kocourek z přijatých 170,3 kilogramu uvařila 9,3 kilogramu masa, zbytek vrátila firmě Frost Logistics, v jejímž skladu veterináři výskyt salmonely potvrdili.

Podnikatel Petr Bzduch z Pohořelic tepelně upravil 12,4 kilogramu masa, zbylých 46,1 kilogramu také vrátil Frost Logistics. V kozomínském Makru se z bezmála 134 přijatých kilogramů vyrobilo 105,7 kg zadní hovězí kýty. Z té se pak zadrželo přibližně 90 kilogramů.

Ve čtvrtek začala platit mimořádná veterinární opatření. Příjemci polského baleného i nebaleného hovězího masa ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely. Žádnou zásilku nesmějí uvést na trh předtím, než dostanou vyhovující výsledky. Za porušení těchto pravidel jim hrozí dvoumilionová pokuta. V případě, že se testy na výskyt bakterie salmonelózy projeví jako pozitivní, musí příjemci masa okamžitě kontaktovat veterináře.

Česká policie už ve středu zintenzivnila kontroly kamionů dovážejících z Polska zboží „podléhající rychlé zkáze“. Součinnost poskytují i celníci. Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski ve čtvrtek pohrozil, že pokud bude ČR jeho zemi „vydírat“, může Polsko na oplátku začít kontrolovat české pivo.

  • Ministr Toman se ohradil proti slovům polského ministra: Jde o zdraví našich spotřebitelů

    Ministr zemědělství Miroslav Toman se oficiálně ohradil proti slovům svého polského protějšku. „Slova polského ministra, že problém zveličujeme, považuji za snahu odvrátit pozornost od skutečného problému,“ uvedl Toman v tiskové zprávě Ministerstva zahraničí. „Už před třemi týdny jsem jej upozornil, že přetrvává naše nedůvěra v polský systém dozoru nad potravinami a jsme připraveni přijmout v případě nutnosti další opatření,“ uvedl Toman. Český ministr odmítá, že by kontroly polského hovězího byly obchodní válkou.

  • Lidl nabízí tatarský biftek od dodavatele masa se salmonelou

    Foto: Facebook / Lidl

    Tatarský biftek Biernacki.

    Řetězec Lidl má v nabídce tatarský biftek od dodavatele masa se salmonelou, polské firmy Zaklad Przemyslu Miesnego Biernacki. „Tatarský biftek nám dodává firma Biernacki. Jak píšeme, výrobek prochází pravidelnou kontrolou jak ze strany výrobce, tak i Lidlu. Mimořádné opatření budou muset všechny výrobky samozřejmě splnit," sdělila mluvčí řetězce Zuzana Holá. Z Polska má Lidl ještě uzeniny, kterých se mimořádné veterinární opatření netýká.

  • Žáci Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži jsou podle ředitele v pořádku

    Žádný z žáků Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži, kde se podle informací Státní veterinární správy snědlo skoro 65 kilogramů závadného hovězího z Polska, nejeví podle ředitele Jana Košárka žádné známky nemoci. Součástí gymnázia je i internátní ubytovna pro tři stovky žáků, uvedl ředitel.

    Škola má informaci o zpracování hovězího se salmonelou od dnešního dopoledne. Maso bylo podle Košárka upraveno v konvektomatu při teplotě asi dvou set stupňů Celsia, jeho konzumace by tedy měla být zcela bezpečná.

  • Maso se salmonelou prodávalo i Makro

    Do distribučního centra Makra v Kozomíně u Prahy přišlo zhruba 133 kilogramů polského masa z šarže s výskytem bakterií salmonely. Společnost uvedla, že jej zachytila, maso ani produkty z něj neprodává. „Z toho celkového objemu jsme vyrobili 108 kilogramů polotovaru, který byl určený pro gastronomický provoz,“ uvedla mluvčí firmy Romana Nýdrle. Polotovary podle ní společnost zachytila v distribučním centru a v prodejnách, maso se dostalo jen ke dvěma zákazníkům, se kterými se firma spojila telefonicky. Podle mluvčí Makro přijalo maso od prověřeného dodavatele, se kterým spolupracuje už 15 let a bere od něj mnoho druhů masa.

  • Toman: Kontroly jsou nezbytné, polskému dozoru nedůvěřujeme

    Kontroly zdravotní nezávadnosti polského hovězího jsou podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) nezbytné. Česko podle něj nadále nedůvěřuje polskému systému dozoru nad potravinami. Nechce vyvolávat obchodní válku, ale chránit zdraví všech českých spotřebitelů. „Slova polského ministra, že problém zveličujeme, považuji za snahu odvrátit pozornost od skutečného problému. Už před třemi týdny jsem jej upozornil, že přetrvává naše nedůvěra v polský systém dozoru nad potravinami a jsme připraveni přijmout v případě nutnosti další opatření. Pokud se na náš trh dostalo sedm set kilo masa s nebezpečnou salmonelou, bylo jasné, že musíme reagovat,“ uvedl ministr v tiskové zprávě. Zároveň požádal svůj polský protějšek o telefonický rozhovor, zaslal mu také dopis. Po víkendu by se měl setkat s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou.

  • Polské maso se dostalo do školy, školky i nemocnice

    Více než 64,5 kilogramu masa zkonzumovali v Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. Necelých 17 kilogramů masa se snědlo také v Kroměřížské nemocnici, další více než čtyři kilogramy zařízení vrátí dodavateli. Zhruba 4,5 kilogramu masa snědli v Základní a mateřské škole v Sehradicích na Zlínsku a přes 4,7 kilogramu v restauraci Lípa v Hulíně na Kroměřížsku.

    Další desítky kilogramů nezpracovaného, nebo pouze částečně zpracovaného masa, vrátí do MP Krásno další odběratelé ve Zlínském kraji. Jsou jimi Základní škola a mateřská škola v Ořechově na Uherskohradišťsku, pivovar Vraník z Trnavy na Zlínsku a společnost Krajan Czech ze Zborovic na Kroměřížsku. Přes 36 kilogramů masa bude dodavateli vracet společnost Zelos z Prostějova. Naopak více než 4,8 kilogramu už zpracoval podnikatel Pavel Šťastný z Blučiny v okrese Brno-venkov. Téměř 11,2 kilogramu masa bylo ve středu dodáno i do hotelu Orchard v Ostravě.

  • České maso na trhu chybí, říká majitel masokombinátu Krásno

    Proč je takový problém vyrobit ryze český výrobek? „České maso chybí,“ říká v pořadu Byznys zblízka Karel Pilčík, šéf MP Krásno.Video: Seznam Zprávy

  • Svaz pivovarů kontroly českého piva v Polsku neočekává

    Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal považuje polská vyjádření ohledně případných kontrol českého piva za překvapivá, reálné dopady ale neočekává. „Ta slova považujeme přinejmenším za překvapivá, protože s českým pivem nikdy žádný problém nebyl. Polská strana jej jako příklad možného odvetného opatření zjevně zvolila z čistě symbolických důvodů,“ řekl Šámal. Není podle něj žádný důvod se domnívat, že by slova o zavedení kontrol českého piva měla racionální základ.

  • Ministr zemědělství zareagoval na polské výhrady k českému pivu

  • Část závadného masa už zmizela u zákazníků

    Rozhovor s majitelem masokombinátu Krásno.Video: Petr Švihel

  • Ministerstvo vyhlásilo mimořádné opatření

    Začala platit mimořádná veterinární opatření, ministerstvo zemědělství je vyvěsilo na svou úřední desku. Příjemci polského baleného i nebaleného hovězího masa ho musí v akreditované laboratoři nechat vyšetřit na bakterie salmonely. Žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Za porušení nařízení Státní veterinární správy hrozí dvoumilionová pokuta. Pokud budou výsledky nevyhovující, musí příjemci polského masa okamžitě informovat veterináře.

  • V Královéhradeckém kraji znovu začaly kontroly polského masa

    Na silnicích v Královéhradeckém kraji ráno začaly intenzivní kontroly hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh. Policie v regionu nasadila do terénu desítky lidí. Silniční kontroly budou trvat do odvolání, řekla mluvčí krajské policie Ivana Ježková. Policejní hlídky zastavují namátkově nákladní vozidla, která by mohla maso převážet. Pokud zjistí závadné zboží, informují krajskou veterinární správu, případně celníky.

  • Firma MP Krásno převzala 200 kilogramů vadného hovězího, část prodal odběratelům

    Do valašskomeziříčské společnosti Masný průmysl Krásno přišlo 201 kilogramů masa z šarže se závadným polským masem s bakteriemi salmonely. Firma ho dále prodala devíti odběratelům v Česku.

    Firma ještě ve středu před oficiálním oznámením kontaktovala své odběratele a na problém je upozornila. Podle předsedy představenstva společnosti Karla Pilčíka není jasné, zda byla celá šarže kontaminovaná, výsledky podle něj budou v pátek.

  • Někteří obchodníci přestávají nakupovat polské hovězí

    Řetězec Makro přestal odebírat hovězí maso z Polska, nahradí ho z jiných zdrojů. Tesco čeká s komentářem k současnému dění na přesné znění mimořádných veterinárních opatření, které by měl stát zveřejnit dnes. Agrofert přerušil spolupráci s polským dodavatelem.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy