Hlavní obsah

Jestli ohrožujeme i vás? Důkazy už máte doma, říkají vědci z Indie a Brazílie

Foto: Profimedia.cz

Mrazivý snímek z improvizovaného venkovního krematoria u města Bengalúr.

Reklama

„Pokud se pandemie nevyřeší tam, nemůže být vyřešena ani ve světě,“ řekl Seznam Zprávám o Brazílii a Indii brazilský vědec Miguel Nicolelis. Že je tamní krize globální hrozbou, už se podle něj viditelně ukazuje po celém světě.

Článek

Brazilští a indičtí vědci a lékaři už týdny, ne-li měsíce, volají do světa o pomoc s bojem proti explozi covidu-19. Varují, že masivní šíření zvyšuje pravděpodobnost vzniku nových potenciálně nebezpečných variant viru SARS-CoV-2. Ty pak mohou ohrozit celý svět. Nakonec se podle nich může ukázat, že úspěšný boj na vlastním území může zhatit přehlížení problému, ke kterému dochází i na druhém konci světa.

„Svět je příliš propojený na to, aby se dalo šíření nových variant ze zemí, jako je Indie či Brazílie, předejít,“ řekl k tomu pro Seznam Zprávy uznávaný brazilský lékař a vědec Miguel Nicolelis. Ten před několika týdny přirovnal situaci v Brazílii k „pivovaru, kde se nové varianty vaří napravo, nalevo i uprostřed“ s tím, že v Indii je to ještě vážnější.

Problém je čitelný všude, svět ho jen nechce vidět

Nyní na otázku, jestli má pocit, že si je svět problému vědom a začíná ho řešit, odpověděl, že se mu stále nedostává dostatečné pozornosti. „Nevím proč. Důkazy o tom, že ta hrozba už tady je, jsou vidět po celém světě,“ řekl Nicolelis. „Stačí se podívat na počet zemí a lidí, kteří se v nich už teď infikují tzv. brazilskou nebo indickou mutací. Děje se to každý den v Evropě, na Blízkém východě, v Asii i Severní Americe,“ dodal.

Brazilský profesor působící i na Duke University v Severní Karolíně připomněl, že tzv. brazilská varianta s označením P.1 se rozšířila už do 41 zemí. „V Indii jsou pak znepokojivé zejména dvě mutace, jednak tzv. dvojitá (B.1.617) a za druhé i trojitá (verze B.1.617 s další mutací). A ty už kvůli rozšíření na vlastní území znepokojují například Velkou Británii nebo Izrael.“

Stávající mutace ale podle vědce nejsou jediným problémem. „V Brazílii nadále přibývají vysoké desítky tisíc nakažených každý den, v Indii je to ještě horší a počty jdou do stovek tisíc. Tohle je živná půda pro vznik dalších mutací. Hodně dalších mutací,“ řekl Nicolelis a dodal, že od objevu P.1 už on se svými kolegy v Brazílii detekoval hned „několik dalších nových variant“.

„Dáváme viru prostor, aby se vyvíjel,” říkají indičtí vědci

Pohled z Indie Seznam Zprávám přiblížila dvojice vědců stojící za nedávným dopisem vládě vyzývajícím ke zveřejnění dosud značně osekaných epidemických dat a další spolupráci s vědeckou skupinou.

„Jakožto země s 1,4 miliardy obyvatel a s více jak 350 000 nakaženými každý den poskytujeme viru velký prostor, aby se vyvíjel. Dokud nezačneme přísně detekovat nové varianty, zemi pandemie pohltí, což může vzhledem k tomu, jak je svět globálně propojený, stihnout i zbytek planety,“ řekli biologové Partha Majumder z Národního institutu biomedicínské genomiky a L. S. Shashidhara z Ashoka University.

Otázky ohledně nových variant viru kromě takzvané dvojité a trojité, které zmiňoval Nicolelis, bylo v tomto případě těžké zodpovědět, protože data o mutacích jsou jednou z prvních věcí, jež vědecká skupina čítající už téměř 800 signatářů nemá k dispozici a požaduje po vládě. „Problém je ale hlavně to, že se nesekvenuje dost vzorků,“ shodli se Indové.

Jak má svět pomoct?

„Za prvé je třeba vyvinout tlak na tamní vlády, aby krizi začaly řešit správným způsobem. Za druhé je třeba těmto zemím umožnit zakoupit co nejvíc vakcín. Je tady hodně zemí, které mají přebytek, například Spojené království, Kanada nebo USA,“ popsal brazilský profesor nejdůležitější kroky, k nimž by se měly zahraniční mocnosti uchýlit.

O něco kladněji dosavadní pomoc a vlnu solidarity hodnotí dvojice indických vědců. „Státy pomáhají a my jsme za jejich podporu vděční,“ řekli Shashidhara a Majumder. „Stejně jako se celý svět včetně Číny spojil, když zjišťoval odpovědi na základní otázky ohledně možnosti šíření viru a podobně, měl by se celý svět spojit a spolupracovat na tom, aby indická tragédie brzy skončila,“ dodala k tomu dvojice. „Jak už jsme řekli, infekční onemocnění už nadále nejsou jen národními problémy, ale globálními.“

„Indii se momentálně dostává mezinárodní pomoci, ale Brazílii nikoliv. Na Brazílii by se ale mělo hledět v tomto ohledu úplně stejně jako na Indii. Pomoc také potřebuje a představuje podobnou hrozbu,“ navázal na své indické kolegy postřehem ze své domoviny Nicolelis.

Vyhlídky v obou zemích nejsou dobré. V Brazílii se bojí zimy

Na otázku, zda v poslední době vidí ve vládní strategii boje proti covidu-19 alespoň nějaký pokrok, Nicolelis odpověděl, že na federální úrovni jednoznačně ne. „Počty nakažených a mrtvých se sice v posledních dnech lehce snižují, ale jsou stále příliš vysoké. Některé brazilské státy už zavedly nějaká opatření, což přispělo k tomu mírnému poklesu. Celkově je ale situace napříč zemí velmi špatná,“ řekl muž, který se veřejně netají tím, že je mu politika prezidenta Jaira Bolsonara proti srsti.

„Je potřeba vzít v potaz, jak je země velká. Má 27 států, jejichž akce nejsou nikterak koordinovány na celonárodní úrovni. Každý stát si svou strategii volí sám, a ne vždy je ta strategie založená na vědě, často ji určuje primárně politika,“ pokračoval Nicolelis a dodal, že Brazílie navíc bude zanedlouho čelit další velké výzvě v podobě začátku zimního období. „Zima je v Brazílii vždycky spojena s nárůstem případů respiračních onemocnění. Naše vědecká komunita se obává, že za pár týdnů může přijít třetí vlna,“ zakončil Nicolelis rozhovor ne zrovna optimistickým výhledem do budoucna.

Co se týče koordinace protiepidemické strategie, jsou na tom podobně špatně i v Indii. Oslovení vědci ani jejich kolegové nemají kvůli neveřejným datům přehled o tom, jak se situace vyvíjí v tom kterém regionu, a vymyslet jednu plošně fungující strategii je podle nich nemožné.

„Indie je různorodou zemí. Chceme, aby naše odpověď na covid-19 byla založená na regionálních datech. Potřebujeme pokročilejší znalosti, abychom mohli naše strategie nastavit k potlačení šíření viru,“ řekli vědci a dodali, že pokud se to nepovede, virus se bude dál šířit a „spoušť bude páchat další měsíce, ne-li roky“.

Reklama

Doporučované