Hlavní obsah

Jestli si tu děláme PR? Nehorázná otázka, říká z místa katastrofy Schillerová

Foto: Profimedia.cz

Hostem Ptám se já byla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Reklama

Článek

Hodonínsko a Břeclavsko odklízí následky včerejšího hrozivého tornáda. Na místě zasahují záchranné týmy z celé země, na jižní Moravu se také sjelo hned několik členů vládního kabinetu. Jakou pomoc chystá pro region vláda? A nedělají si politici na místě především politické PR?

Hostem Ptám se já byla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„To, co jsem viděla, se dá asi shrnout pojmem apokalypsa. Je to něco, co známe z filmů někde z druhé světové války po bombardování. Jsou tam domy bez střech, bez oken, některé jsou spadlé úplně. Auta leží s vymlácenými okny. Díváte se na alej stromů, kde jenom trčí kmeny. Všude plno suti a je to prostě příšerné. Mluvila jsem s celou řadou lidí, kteří jsou v šoku. Říkají, že se to celé odehrálo během deseti minut,“ komentovala dojmy z místa živelné katastrofy ministryně, která do postižené oblasti dorazila už včera ve večerních hodinách.

Po včerejších záchranných akcích je pro obyvatele podle Schillerové aktuálně nejdůležitější pomoc s odklízením suti, pak přijde na řadu ta finanční. „Ta rychlá pomoc je přes Úřady práce. Úředníci tam už operují, už jsem je potkávala. Ta mimořádná pomoc se pohybuje okolo 58 tisíc na osobu. Je to vlastně na pořízení nezbytných věcí, jako oblečení a dalších věcí pro základní fungování,“ komentovala ministryně s tím, že s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou již připravila dotačně úvěrový program.

Majitelé poškozených nemovitostí by tak podle Schillerové mohli dosáhnout až na pět milionů korun, z nichž by dva miliony byly nenávratné a zbytek se zvýhodněným úrokem 1 % na třicet let. „Samozřejmě jsem mluvila se starosty o poškozených majetcích ve vlastnictví obcí, ty budou také potřebovat dotační program. Další program připravil ministr Havlíček na opravy komunikací,“ dodala Schillerová.

Ministryně prý vyrazila na místo nabídnout pomoc hejtmanovi Jihomoravského kraje Janu Grolichovi (KDU-ČSL) z pověření premiéra, na jehož přílet do postižené oblasti v době natáčení rozhovoru čekala. Odmítá přitom kritiku na sociálních sítích, že si politici příjezdem do postižených obcí dělají předvolební kampaň. „Toto, na co jste se teď zeptala, je velmi, velmi neslušné vůči lidem zde. Ani jednu fotografii z této katastrofy jsem nedala, protože by mi to připadalo nehorázné dávat fotografie z takového neštěstí, dala jsem tam jen věcné poučení k náhradě škod, aby lidé i novináři byli poučeni,“ dodala Schillerová.

Fotku z místa včerejší živelné katastrofy přímo z rozbořeného domova seniorů v Hodoníně si na sociální sítě přidala například ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Schillerová ale takový krok odmítala komentovat s tím, že příspěvek kolegyně z vládního kabinetu neviděla. „To je její věc a ona si to sama před sebou musí zodpovědět,“ dodala ministryně financí.

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované