Hlavní obsah

#JeSuisProf. Francouzi odsuzují vraždu učitele jako útok na svobodu slova

Foto: Profimedia.cz

Pietní místo před školou, kde Samuel Paty vyučoval.

Reklama

21. století, Francie, výuka občanské výchovy. Probíraná látka – svoboda slova. Učitel ukazuje studentům karikatury Mohameda z dílny Charlie Hebdo. Pobouření rodiče ho staví na pranýř. O pár dní později je učitel zavražděn.

Článek

Smrt 47letého učitele dějepisu a zeměpisu Samuela Patyho pobouřila Francouze bez ohledu na jejich povolání. Největší šok však zažívají Patyho kolegové, kteří napříč Francií chystají protesty proti hrozbě islámského terorismu i za svobodu slova. Zařekli se, že ve svých žácích budou „kritického ducha“ výukou o citlivých společenských tématech povzbuzovat i nadále a zastrašit se nenechají.

Záminkou pro vraždu učitele mladým Čečencem byla jedna hodina občanské výuky. Paty během diskuze o svobodě projevu svým žákům ukázal karikatury proroka Mohameda z časopisu Charlie Hebdo.

Zástupci učitelských svazů se v sobotu setkali s ministrem školství Jean-Michelem Blanquerem a předsedou vlády Jeanem Castexem. Ještě před schůzkou Jean-Remi Girard, prezident učitelského svazu pro střední školy, uvedl, že učitelé jsou „zdrceni“, ale nehodlají se nechat zastrašovat. „Je děsivé vidět, že ve Francii v 21. století může být učitel na ulici sťat za vykonávání své práce,“ řekl Girard. „O svobodě projevu budeme vyučovat nadále. Složitější předměty budeme učit nadále. Pokusíme se povzbudit kritického ducha našich studentů a vysvětlit, že každý má právo nesouhlasit. “

V neděli se ve městech po celé Francii chystají shromáždění jako projev solidarity a vzdoru. „Je naprosto důležité ukázat naši mobilizaci a naši solidaritu, naši národní soudržnost,“ řekl pro France 2 ministr školství Blanquer a vyzval všechny, aby učitele podpořili. Jedno ze shromáždění se má konat na pařížském náměstí Place de la République. V roce 2015 na tomtéž místě protestovalo po smrtícím útoku islamistických ozbrojenců na kanceláře redakce Charlie Hebdo přibližně 1,5 milionu lidí. Protesty se uskuteční také v Lyonu, Toulouse, Štrasburku, Nantes, Marseille, Lille a Bordeaux.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který vraždu označil za „typický islamistický teroristický útok“, uvedl, že tímto byla Francie zapojena do „existenčního“ boje proti terorismu.

Od stížnosti rodiče po vraždu

Osmnáctiletý Abdoulakh A. s čečenskými kořeny se narodil v Moskvě. Do Francie přicestoval s rodinou jako malé dítě se statusem uprchlíka. Žil v normandském městě Évreux, asi 100 km od místa vraždy, a neměl zjevnou spojitost s učitelem ani se školou. Byl několikrát trestán za menší přestupky.

Policie už vyslechla jeho rodiče, dědu a 17letého bratra. V sobotu zadržela dalších pět lidí, včetně otce jednoho z žáků, který na učitele podal oficiální stížnost. Nevlastní sestra tohoto muže byla od roku 2014 členkou Islámského státu v Sýrii. Dále zatkli jeho známého, který pro zpravodajské služby nebyl novou tváří. Později byla v souvislosti s útokem zadržena desátá osoba, uvedla francouzská zpravodajská stanice BFM TV s odvoláním na soudní zdroje.

Osudná vyučovací hodina občanské a morální výchovy proběhla 5. října ve škole Conflans-Sainte-Honorine severozápadně od Paříže. V rámci povinného předmětu se běžně probírají citlivá témata, jako je otázka trestu smrti, potratů, ale také svobody projevu, což bylo tématem posledním. V rámci diskuze Paty třídě předvedl karikatury proroka Mohameda satirického časopisu Charlie Hebdo. S vědomím, že by to mohlo způsobit urážku některých jeho muslimských žáků, navrhl, že tito žáci mohou odvrátit zrak nebo opustit učebnu.

Jenže ani to nestačilo, aby učitel vyvázl bez kritiky rodičů dětí. Ti se začali dovolávat Patyho rezignace a po schůzce s vedením školy podali oficiální právní stížnost, proti které se Paty odvolal pro „pomluvu“. Otec jednoho žáka školy zveřejnil na YouTube video, ve kterém nazýval učitele „násilníkem“, který by se měl „sám vrátit do školy“. Vyzval i ostatní rodiče, aby se k němu připojili a požadovali, aby učitel čelil disciplinárnímu řízení. Po právní stížnosti skončil učitel na místní policejní stanici spolu i s ředitelem školy. Vyšetřovatelům měl na místě říct, že nechápe, kde je problém. Stížnost totiž podal otec studentky, která onen den nebyla ve škole.

Učitele pro vraha identifikovali studenti

Kvůli vyvolanému tlaku a výhrůžkám na internetu se učitel žijící poblíž ústavu začal obávat o svou bezpečnost a své trasy z práce domů měnil. Osmnáctiletý Čečenec ještě před vraždou navštívil školu, kde Paty vyučoval, a požádal postávající studenty, aby mu pomohli učitele identifikovat. K útoku došlo v pátek přibližně v pět odpoledne poblíž College du Bois d'Aulne. Mladík učitele sledoval na cestě domů. Několikrát ho bodl do hlavy, kterou mu následně uřízl. Svědci údajně slyšeli útočníka křičet „Allahu Akbar“. Muž poté zveřejnil fotografie oběti na Twitter, kde v komentáři urazil Macrona a francouzské „nevěřící psy“. Po zásahu policie na ně útočník vystřelil. Po přestřelce skončil s devíti ranami v těle. V jeho blízkosti byla nalezena čepel o délce 30 cm.

Škola nyní čelí nepříjemnému vyšetřování. Prokurátor pro boj proti terorismu Jean-Francois Ricard říká, že policie se pokouší zjišťovat události v období před zločinem a zda má vrah komplice.

#JeSuisProf

Truchlící dav se před školou shromáždil už v sobotu. Na místo dorazili Patyho kolegové, místní politici, úředníci a bývalí Patyho studenti. I pro zemi, která v posledních osmi letech čelí nejhorším teroristickým útokům v Evropě, byla páteční vražda učitele šokující událostí, která ve Francii vyvolala davový hněv a obavy z dalšího dění.

Na sociálních sítích začaly kolovat příspěvky s hashtagem #JeSuisProf (Jsem učitel) odkazující solidárně k #JeSuisCharlie, hashtagu kolujícímu na sítích od útoku na francouzskou redakci satirického časopisu. Emanuel Macron popsal současnou náladu ve Francii jako „existenční bitvu“ proti terorismu a radikalizovaným domácím džihádistům.

Paříž v posledních týdnech přešla do vysokého stupně ostražitosti – v září byl zahájen soud se 14 osobami podezřelými z útoků z roku 2015. U příležitosti zahájení dlouho očekávaného slyšení, které bude trvat do listopadu, Charlie Hebdo znovu publikoval karikatury proroka Mohameda, včetně těch, které vedly islamistické útočníky Saïda a Chérifa Kouachiho k útoku na redakci. Kromě 12 členů Charlie Hebdo zavraždili policistu a čtyři lidi v židovském obchodě. Po dotisku karikatur pobodal osmnáctiletý Pákistánec dva lidi poblíž bývalých kanceláří Charlie Hebdo. Francouzské úřady i tento čin starý tři týdny označily jako „zjevně teroristický“.

Francouzi považují nejčerstvější útok za napadení principu svobody projevu. „Jedná se o druhý útok, který se stal během procesu s Charlie Hebdo. Dokazuje to vysokou úroveň teroristické hrozby, které čelíme,“ dodal Ricard.

Francie Patymu vzdá národní poctu ve středu.

Reklama

Související témata:

Doporučované