Hlavní obsah

Jezídové nepřijmou děti žen znásilněných IS, prohlášení o přijetí všech přeživších prý překroutila média

Děti žen znásilněných bojovníky IS jezídská komunita nepřijme.Video: Profimedia.cz, AP, Reuters

 

Reklama

Islámský stát v roce 2014 ovládl oblast jezídské komunity na severozápadě Iráku. Komunita se stala obětí brutálního vraždění, znásilňování a únosů, podle OSN šlo o genocidu.

Článek

Komunita jezídů v Iráku nepřijme děti žen a dívek, které znásilnili bojovníci teroristické organizace Islámský stát (IS). Duchovní vůdci komunity to oznámili nedlouho poté, co se na veřejnost dostalo jejich dřívější prohlášení, ve kterém se naopak hovořilo o přijetí „všech přeživších“. Informovala o tom agentura televizní stanice Al-Džazíra.

Na 3 000 jezídů se stále pohřešuje poté, co členové IS ovládli oblast obývanou jejich komunitou v severozápadním Iráku v roce 2014. Ženy extremisté zotročili, muže povraždili a děti se snažili získat pro svůj boj. Islámský stát byl v Iráku poražen na konci roku 2017, o poslední obydlené území v Sýrii přišel letos. Mnoho přeživších jezídů se nejspíš nachází v táborech, do kterých utekli civilisté v posledních měsících bojů proti Islámskému státu.

Jak uvedl jeden z jezídských představitelů, nejvyšší duchovní rada v Iráku vzkázala jezídským ženám, že se mohou i s dětmi vrátit nehledě na to, kdo je otcem dětí. Jak nicméně rada dodala, „rodiny nemůžeme donutit, aby přijaly“ ty děti, které se narodily ze znásilnění.

Některé z jezídských žen, které byly vězeňkyněmi IS, již opustily Sýrii bez dětí, které daly k adopci, protože je jejich komunita v Iráku odmítala přijmout. Jiné se naopak k jezídům odmítly vrátit.

Podle jezídských představitelů jejich původní sobotní prohlášení „překroutila“ média. Oznámení, že komunita přijme přeživší ženy a děti „totiž absolutně neznamená, že jde i o děti narozené ze znásilnění“. Duchovní rada měla na mysli děti narozené dvěma jezídským rodičům, kteří byli zajati islamisty.

Rozhodnutí rady již odsoudily lidskoprávní organizace jako například Human Rights Watch (HRW). „Je to ostuda,“ napsala na Twitteru Belkis Willeová, odbornice HRW na Irák. „Mnoho žen unesených islamisty, které později porodily, se mi svěřilo s tím, jak je pro ně bolestné dát své děti do sirotčinců nebo rodinám bojovníků, aby se mohly vrátit domů do své komunity,“ dodala.

Islamisté zastřelili, brutálně popravili nebo unesli více než 9 000 příslušníků náboženské menšiny jezídů. OSN tažení IS proti jezídům označila za genocidu. Na 3 000 příslušníků komunity bylo vyvražděno, další tisíce uprchly.

V náboženství jezídů se mísí řada vlivů, včetně prvků z islámu, z křesťanství či zoroastrismu, což je starověké náboženství, které vzniklo dříve než islám. Členové Islámského státu považují jezídy za uctívače ďábla.

Reklama

Související témata:

Doporučované