Hlavní obsah

Jezte králíky, vzkázal prezident hladovým. Plán ale nefunguje

„Plán králík“ nejde, jak má. Venezuelané si zvířata oblíbili jako domácí mazlíčky.Video: AP, Ruptly

 

Reklama

Madurova vláda rozjela takzvaný „Plán králík“, posílá zvířata jako jídlo. Obyvatelé si ale mláďata oblíbili jako mazlíčky.

Článek

Prezident Venezuely Nicolás Maduro navrhl lidem řešení, jak získat proteiny a podpořit zemi v ekonomické válce. Nedostatek potravin by podle něj mohl vyřešit chov králíků. Mluví dokonce o takzvaném „Plánu králík“.

V zemi, kde lidé trpí hladem a každý den jich 25 000 přejde hranice do Kolumbie, aby si mohli koupit základní potraviny, to opoziční politici považují za špatný vtip.

Realizace plánu se zhostil ministr zemědělství Freddy Bernal a mláďata králíků vyslal do prvních patnácti komunit. Zatím ale „Plán králík“ nefunguje. Lidé si totiž zvířata oblíbili jako domácí mazlíčky a nechtějí je chovat na maso - naopak jim dávají jména. I přesto, že se ministr snažil Venezuelany přesvědčit, aby nahlíželi na králíky doslova „z pohledu ekonomické války“.

Na schůzi vlády Bernal doporučil použít všechna dostupná média a přesvědčit lidi, že králík není mazlíček, ale „dvě a půl kila masa“. Ostatní ministři se mu smáli.

Příčinou aktuální krize je závislost země na vývozu ropy, jejíž cena v poslední době klesla. Situace se zhoršila kvůli nekontrolovatelné inflaci. Venezuelské bolívary letos v létě dosáhly dokonce nižší hodnoty, než mají zlaťáky ve hře World of Warcraft. Nepomohly například ani státně řízené ceny základních potravin, kvůli kterým zkrachovaly potravinářské podniky.

Venezuelané se začali bouřit proti vládě a ve většině nesouhlasí s novelami ústavních zákonů, jež dávají ještě větší moc prezidentu Madurovi. Některé země včetně Spojených států uvalily na Venezuelu sankce.

Despacito jako propaganda. Slavný hit zneužil venezuelský prezident Maduro a sklidil kritiku.Video: AP

Reklama

Doporučované