Hlavní obsah

Jičín chystá infrastrukturu v lokalitě kasárna, začne teplovodem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Jičín chystá výstavbu infrastruktury pro novou obytnou čtvrť v areálu bývalých kasáren. Jako první vybuduje teplovod. Na něj se napojí dvě bývalé kasárny, které se promění na domov pro seniory.

Článek

„Po letech bourání tak půjde v lokalitě kasáren o první výstavbu,“ řekl místostarosta Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín).

Teplovodní přípojku za odhadovaných pět milionů korun postaví městská společnost Správa nemovitostí města Jičína. Teplovod povede z kotelny v ulici U Stadionu a bude první investicí do nové infrastruktury v lokalitě kasáren. „Společnost SeneCura již má stavební povolení na přestavbu a propojení obou objektů. Město má závazek k nim vybudovat teplovod,“ řekl Hamáček. Dvě kasárenské budovy SeneCura v roce 2018 koupila od města za 12 milionů korun.

Hlavní část výstavby sítí, komunikací a infrastruktury v areálu bývalých kasáren za odhadovaných 150 milionů korun město připravuje. „Ze šesti stavebních povolení máme čtyři. Zatím nám chybí povolení na komunikace a na vodovod a kanalizaci,“ řekl Hamáček. Odhadl, že investice do infrastruktury by město mohlo zahájit v roce 2022.

Původní rozsáhlý areál kasáren město v minulých letech zbouralo a zachovalo z něj jen dvě kasárenské budovy nejblíže centru města. Ostatní plochu o rozloze osmi hektarů chce radnice využít pro stavbu bytů. Architekti v lokalitě počítají zejména s rodinnými domy a v menší míře s bytovými domy. V místě budou platit regulativy, aby zástavba plynule navazovala na současnou zástavbu na Čeřovce a na linii známé lipové aleje z Jičína do Valdic.

Původně měli areál kasáren přebudovat výhradně soukromí investoři. Žádný ze dvou pokusů předat kasárny soukromníkům se ale nenaplnil a město se v roce 2011 rozhodlo, že v úpravách a využití atraktivní lokality bude pokračovat samo.

Reklama

Doporučované