Hlavní obsah

Jičínské muzeum má v areálu bývalé fary nový depozitář za více než 28 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Depozitář za více než 28 milionů korun bez DPH vznikl v areálu bývalé fary v městské části Robousy. V depozitáři budou sbírky z oblasti archeologie, etnografie, militarií, uměleckých řemesel, lidového nábytku a nářadí.

Článek

Stavbu nového depozitáře kraj zahájil v březnu 2020 demolicí původních objektů a celou ji financoval ze svého rozpočtu. Kraj depozitář předal muzeu do užívání.

„Muzeum v Jičíně získalo nový moderní depozitář s dostatečnou kapacitou pro uložení sbírkových předmětů v prostorách, kde jsou vhodné klimatické podmínky. Uvolní se prostory fary v Robousích, kde bude moci muzeum nově připravovat akce pro školy i veřejnost,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

Novostavba depozitáře je jednopatrová budova s užitným podkrovím, ve kterém jsou úložné prostory vybavené statickými i pojízdnými regály s řízenou výměnou vzduchu. V přízemí jsou úložné prostory, odborná pracoviště a badatelny včetně zázemí pro zaměstnance muzea. Součástí stavby kromě nových komunikací a oplocení je i venkovní nádrž na dešťovou vodu, která zásobuje užitkovou vodou provoz budovy.

„Náklady za stavební část dosáhly 25,4 milionu korun bez DPH a za vnitřní vybavení jsme zaplatili 2,75 milionu korun bez DPH. Plánovaný termín předání nové budovy do užívání jsme dodrželi,“ uvedl první náměstek hejtmana pro inovace Pavel Bulíček (Piráti).

Regionální muzeum a galerie v Jičíně se dlouhodobě potýkalo s nedostatkem prostoru pro uložení sbírkových předmětů. Projekt na nový depozitář neuspěl v roce 2014 se žádostí o dotaci z norských fondů, proto se Královéhradecký kraj rozhodl stavbu financovat z vlastních zdrojů.

Reklama

Související témata:

Doporučované