Hlavní obsah

Jih Moravy čeká rok bez Grand Prix a s nejistotou kvůli pandemii

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Bez motocyklové Velké ceny, s omezenými rozpočty a značnou mírou nejistoty vstoupí město Brno a Jihomoravský kraj do roku 2021.

Článek

Které z očekávaných událostí se nakonec uskuteční a v jaké podobě, záleží hlavně na vývoji koronavirové pandemie. V brzký ústup nákazy doufají umělci z uzavřených divadel, pořadatelé festivalů, provozovatelé restaurací, jejich dodavatelé včetně vinařů, ale také třeba brněnské veletrhy, pro které rok 2020 znamenal značné ztráty.

V roce 2021 se poprvé v Brně nepojede motocyklová Velká cena. Posledních pět let ji pořádal spolek kraje a města. Promotérská společnost Dorna ale požaduje opravu dráhy Masarykova okruhu odhadem za 100 milionů korun. Město ani kraj na to nemají peníze, proto jejich zastupitelstva schválila usnesení, že příští rok s pořádáním nepočítají.

Veletrhy Brno zatím plánují rozjezd velkých veletrhů od dubna. Na únor je v plánu zimní termín módních výstav Kabo a Styl, které patří k menším akcím a lze při nich lépe zajistit zvýšená hygienická opatření. „Stavební veletrh jsme pro jistotu posunuli až na duben, Salima má termín v květnu. Na podzim, termínově k veletrhu Caravaning, jsme přesunuli z jara cestovatelské Go a Regiontour,“ uvedl mluvčí Veletrhů Brno Jaroslav Bílek.

Na duben je z letoška přeložená trojice zemědělských veletrhů Techagro, Silva Regina a Animal Tech, v červnu by se měl konat veletrh obranné a bezpečnostní techniky Idet. Na září je naplánovaný Mezinárodní strojírenský veletrh, tedy největší veletržní akce, kterou výstaviště pravidelně hostí. Podmínkou pro konání veletrhů je zlepšení epidemické situace.

Další vývoj koronavirové pandemie ovlivní veškeré dění v kraji. Brno má na výstavišti vybudovanou záložní nemocnici. Vznikla pro případ, že by pro pacienty s koronavirem přestala stačit kapacita v nemocnicích v kraji. Zatím ale nemusela přijmout žádné pacienty, první i druhou vlnu jihomoravské nemocnice zvládly. Mohla by se výhledově změnit v očkovací centrum.

Jihomoravskou kulturní scénu letošní koronavirová pandemie zcela ochromila. Většina festivalů se letos neuskutečnila, případně musela redukovat program. V roce 2021 doufají pořadatelé v restart. Například JazzFest má první velký koncert naplánovaný na 7. března, kdy v Janáčkově divadle vystoupí Chick Corea. Zákaz hromadných veřejných akcí postihuje promotéry, hudebníky i provozovatele klubů, některé koncerty se odkládaly už několikrát a další náhradní termíny jsou v prvních měsících příštího roku. Zda se uskuteční, není jisté.

Také divadla doufají, že rok 2021 bude lepší než ten předchozí, kdy musela na jaře i na podzim kvůli koronaviru zavřít. Brněnští divadelníci mají nazkoušené inscenace, které dosud nemohli zahrát pro diváky, včetně třeba Majitelů klíčů od Milana Kundery v činohře Národního divadla Brno nebo muzikálu Pretty Woman v Městském divadle Brno.

U Krajského soudu v Brně bude v roce 2021 pokračovat hlavní líčení v případu možné korupce na radnici městské části Brno-střed, takzvané kauzy Stoka. Celkem 15 termínů hlavního líčení je vypsaných od prvního lednového týdne do poloviny března. V kauze je obžalováno 11 lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly. Ovlivněny byly podle žalobce desítky zakázek. Výše úplatků podle státního zástupce dosáhla až 47 milionů korun.

U krajského soudu bude pokračovat i vleklé hlavní líčení daňové kauzy kolem podnikatele Shahrama Zadeha, které začalo už na jaře 2016. Případ se u soudu blíží ke konci, na řadu by se měly dostat závěrečné řeči a vyhlášení rozhodnutí, i tak je do konce března vypsáno 25 termínů hlavního líčení. Íránce s českým občanstvím Zadeha a dalších 13 lidí žaloba viní z daňových úniků. Jsou podezřelí z toho, že šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka, celková škoda je podle obžaloby 2,5 miliardy korun.

Reklama

Doporučované