Hlavní obsah

Jih proti Severu se vrací na HBO Max. S protiotrokářským varováním

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Milostný příběh Scarlett O'Harové a Rhetta Butlera na pozadí americké občanské války se vrací na filmová plátna. S varováním, které odmítá hrůzy otroctví.

Článek

HBO stáhlo snímek z roku 1939 ze své streamovací služby HBO Max před dvěma týdny v souvislosti s probíhajícími protesty za ukončení rasové diskriminace. Tématu lásky a následné rekonstrukce poraženého Jihu chybělo podle kritiků doplnění potřebného historického kontextu, což později připustila samotná HBO.

„Jih proti Severu je produktem své doby a zachycuje některé etnické a rasové předsudky, které se bohužel v americké společnosti běžně vyskytují. Tato rasistická zobrazení byla mylná tehdy a jsou mylná dnes. Připadalo nám, že ponechat film v nabídce bez vysvětlení těchto zobrazení by bylo nezodpovědné,“ citoval server Variety mluvčího HBO Max.

Nová verze proto obsahuje zhruba čtyřminutové video s předmluvou Jacqueline Stewartové, profesorky filmových studií při Chicagské univerzitě. „Pokud vezmeme v potaz inflaci, jde o nejvýdělečnější film v dějinách,“ vysvětluje Stewartová a dodává, že film má „nesporný kulturní význam“.

Poukazuje však také na to, že film podporuje rasistické stereotypy, které v té době byly běžné, a zobrazuje černošské otroky jako neschopné služebníky slepě oddané svým bělošským pánům. Tímto zobrazením pak odmítá hrůzy otroctví a jejich odkaz rasové nerovnosti, který trvá dodnes.

Podle Stewartové původnímu uvedení snímku předcházely protesty, na které producenti reagovali tvrzením, že film bude dostatečně citlivý k afroamerické komunitě. „Producent David O. Selznick dobře věděl o obavách, které film vzbuzoval u černošské komunity,“ popisuje Stewartová. „I přesto film romantizuje období, které na Jihu panovalo před občanskou válkou, jako svět milosti a krásy, aniž by uznával brutální otrocký systém, na kterém byl založen.“

Stewartová, která je sama afroamerického původu, také poukázala na to, že černošští herci, kteří ve snímku hráli, měli zakázáno přijít na tehdejší premiéru filmu v Atlantě. Znemožňovaly jim to tzv. Zákony Jima Crowa, což je neoficiální souhrnné označení pro různá nařízení o rasové segregaci, která platila v jižních státech USA v letech 1876 až 1965.

Herečka Hattie McDanielová, která se díky filmu stala první afroamerickou držitelkou Ceny Akademie, zase neměla dovoleno sedět s ostatními herci během slavnostního ceremoniálu, při kterém se prestižní cena udílí.

„Sledování Jihu proti Severu může být nepříjemné, dokonce bolestivé,“ říká v úvodu Stewartová. „I přesto je existence těchto významných klasických snímků v původní verzi důležitá, protože nabízí platformu k další debatě. Není to jen dokument, který zobrazuje rasistické praktiky Hollywoodu, ale také výrazné popkulturní dílo, které otevřeně vypovídá o rasových nerovnostech, jež do dnešních dní přetrvávají v médiích i ve společnosti.“

HBO Max k filmu také připojilo záznam hodinové diskuze panelu expertů, který byl natočen na filmovém festivalu Turner Classic Movies Film v dubnu roku 2019. Příznačný název zaznamenané debaty zní: „Komplikované dědictví Jihu proti Severu.“

Reklama

Doporučované