Hlavní obsah

Jihlava bude jednat o možnosti dovést do města vodu ze Želivky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihlava zvažuje možnost dovést do města pitnou vodu z přehrady Švihov, které se říká Želivka. Potřeba lepšího zásobování se ukázala v minulých suchých letech.

Článek

Město teď jedná o možnosti navázat na projekt havlíčkobrodské firmy Vodovody a kanalizace (VAK), jež se chystá protáhnout přivaděč vody ze Švihova do městyse Štoky ležícího 14 kilometrů od Jihlavy. Pokračování v jednáních o spolupráci s touto firmou dnes jihlavští zastupitelé schválili všemi 35 hlasy.

Potřebu získání dalšího zdroje podle náměstka primátorky Martina Laštovičky (za KDU-ČSL) potvrdil generel zásobování pitnou vodou, který si město nechalo zpracovat. „Z toho generelu vyšlo, že Jihlava má velký nedostatek vody právě v těch suchých obdobích,“ uvedl. Protažení vodovodního přivaděče ze Štoků by podle něj mohlo Jihlavě zajistit takové množství vody, které by vystačilo pro více než polovinu obyvatel.

Podle náměstka primátorky Petra Ryšky (ODS) zvažuje město kvůli rozvoji vodohospodářské infrastruktury čtyři velké investice s celkovými odhadovanými náklady 450 až 480 milionů korun. Náměstek míní, že by na ně šlo žádat o národní dotace. „Říkali jsme si, že by bylo dobré ty akce udělat do roku 2029 nebo 2030,“ uvedl Ryška. Nejdražší by mělo být napojení na přivaděč vody ve Štokách, který chce stavět VAK. Navazovat by měla stavba vodojemu Bukovno a dalších rozvodů vody ve městě severozápadním a severovýchodním směrem.

S firmou VAK se Jihlava potřebuje domluvit na tom, aby chystaný přivaděč vody z Želivky, který firma povede z Havlíčkova Brodu do Štoků, měl pro tyto záměry dostatečnou kapacitu. Město by pak zřejmě muselo uhradit miliony korun, o které by se kvůli tomu stavba prodražila.

Padesátitisícovou Jihlavu zatím zásobuje především vodárenská nádrž Hubenov. Pitná voda z ní do města teče přes úpravnu v Hosově. Úpravnu spravuje Svaz vodovodů a kanalizací (SVAK), z něhož Jihlava vystoupila na konci roku 2012. Letité spory o vydání vodohospodářského majetku letos obě strany ukončily dohodou. Otázka úpravny v Hosově zůstala sporná.

Reklama

Doporučované