Hlavní obsah

Jihlava má lavičku Václava Havla, je 38. ve světě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nedaleko centra Jihlavy si od dneška mohou lidé posedět na lavičce Václava Havla. Město ji dostalo darem.

Článek

Vybralo pro ni místo v parku u kina Dukla, který je podle primátorky Karolíny Koubové přirozeným místem setkávání, protože ho obklopují střední školy i kulturní instituce. Dvě křesla a stolek s lípou uprostřed se staly symbolem dialogu a svobodného setkávání. Stojí už téměř na čtyřiceti místech.

„Je to prostor, kde se pohybují mladí lidé, velmi často se tam zastavují už dnes, je to místo setkávání, je to místo kulturní, takže jsme si řekli, že je to pro to ideální,“ řekla Koubová.

Václava Havla je podle ní nutné připomínat jako mimořádnou osobnost, jejíž význam přesahoval hranice České republiky, respektive Československa. „V současné době si nemyslím, že bychom někoho takového měli,“ řekla Koubová. O umístění památníku v podobě lavičky současné vedení radnice uvažovalo. „V záplavě věcí, které musíme řešit, jsme o tom sice mluvili, ale nedostali jsme se k tomu, abychom ten nápad opravdu začali realizovat. Takže to, že se ozvali občané, nás velmi překvapilo, velmi potěšilo. Je to velký dar, lavička stojí 250 000 korun,“ řekla Koubová. Další dárkyně se přímo na místě rozhodla věnovat na údržbu lavičky 10 000 korun.

Za myšlenkou umístění lavičky i za iniciací peněžního daru stojí jihlavská studentka Eva Pospíšilová. Magistrát pomáhal vyjednat dohodu s nadací Vize 97 Dagmar a Václava Havlových, která umístění památníku schválila. Nadace potvrdila, že lavička umístěná v Jihlavě je už 38. na světě.

Dialog, schopnost komunikace a naslouchání, což památník znázorňuje, je podle jihlavské radní pro kulturu Silvie Čermákové stále potřebnou součástí společnosti. Zdůraznila ji ve vztahu k současnému dění v Bělorusku po zmanipulovaných prezidentských volbách i k dění v Československu v roce 1968. Že odhalení lavičky Václava Havla připadlo v Jihlavě na 52. výročí okupace republiky vojsky Varšavské smlouvy, podle ní ale nebyl záměr. „Lavička odkazuje také ke svobodě, k otevřené společnosti a její schopnosti si svobodu hlídat. V osobě Václava Havla je to pro mě také cesta ke svobodě, která vede skrze dialog, a ne skrze zbraně. V žádném případě to ale nevidím jako kult osobnosti, jak někdy také slyším,“ řekla Čermáková.

Na Havla v Jihlavě zavzpomínala herečka Horáckého divadla Lenka Schreiberová, která se s ním setkala přímo v divadle. Přečetla úryvek z jeho Moci bezmocných. Mezi asi dvěma sty přítomných byl i předseda Senátu a zastupitel Kraje Vysočina Miloš Vystrčil (ODS).

Budování Laviček Václava Havla je celosvětovým projektem, který inicioval velvyslanec ČR v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem. Záměrem projektu je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu - míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla. První lavička byla instalována v říjnu 2013 v kampusu Georgetownské univerzity ve Washingtonu.

Reklama

Doporučované