Hlavní obsah

Jihlavská galerie představí české malíře včetně Patrika Hábla

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Oblastní galerie Vysočiny Jihlava připravila výstavu současného českého malíře Patrika Hábla a expozici Techno-color plánované v Galerii Alternativa. Obě výstavy začnou v budově v Komenského ulici 13. srpna.

Článek

Háblovu výstavu nazvanou Tělo obrazu připravil kurátor Radek Wohlmuth. Název podle něho neodkazuje k figurálnímu pojetí těla, ale je nutné za ním hledat metaforu. „Obrazy stejně jako lidé mají svoje osudy, kvality i indispozice. Je možné je soudit jen podle vzhledu nebo po vrstvách postupovat směrem do jejich nitra,“ uvedl Wohlmuth. Výstavu pojal jako retrospektivu prací malíře, který nedávno oslavil pětačtyřicáté narozeniny.

Patrik Hábl navštěvoval v letech 1994 až 2000 Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, studoval také na Akademii výtvarných umění experimentální grafiku u Vladimíra Kokolii. Nedávno ho mohli lidé vidět pracovat na pražském festivalu Landscape, který se věnuje možnostem zlepšování kvality života ve městech. Na stěnu jednoho z panelových domů namaloval na ploše 40 krát osm metrů obraz Vodopád.

Výstava Techno-color představí tvorbu Šárky Pelikánové, Jana Poupěte a Jakuba Sýkory. Výstava vytvořená kurátorem Petrem Vaňousem dává prostor trojici umělců mladé generace a jejich specifickému pojetí malby a autorskému přístupu k barvě.

Obě výstavy nabídne Oblastní galerie Vysočiny Jihlava až do 18. října.

Reklama

Doporučované