Hlavní obsah
Online

EU podcenila komplikace při výrobě vakcín, tvrdí šéfka Evropské komise

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Reklama

aktualizováno •

Světové dění v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém. Šéfka EK to řekla v rozhovoru, který poskytla pátečnímu vydání listu Süddeutsche Zeitung a dalším evropským médiím a o kterém ve čtvrtek informuje agentura DPA.

- Rakouská spolková země Tyrolsko by se měla na měsíc zcela izolovat od zbytku světa. Vyzvala k tomu ve středu viroložka a poradkyně rakouské vlády Dorothee von Laerová. V Tyrolsku se šíří takzvaná jihoafrická mutace koronaviru.

- Lidé po celé Británii ve středu večer u prahů svých domů, v oknech či na balkonech tleskali na počest veterána Toma Moorea, který v úterý zemřel ve věku sta let. Moore se proslavil minulý rok, kdy uspořádal sbírku na pomoc britskému zdravotnickému systému NHS.

- Německé laboratoře v uplynulém dni potvrdily dalších 14 211 nakažených a 786 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Pokles ukazatele nových případů nákazy na 100 000 obyvatel zaznamenala většina jednotlivých spolkových zemí.

Vývoj situace ve světě jsme sledovali také včera:

  • Volbám v Katalánsku hrozí nedostatek voličů i volebního personálu

    Volby do katalánského parlamentu, které se v tomto španělském autonomním regionu konají 14. února, mají další problém. Poté, co soud neumožnil jejich odklad na 30. května kvůli špatné epidemické situaci, hrozí nejen nízká volební účast kvůli covidu-19, ale i nedostatek personálu ve volebních místnostech. Už čtvrtina členů volebních komisí totiž odmítla přijít, informují ve čtvrtek místní média.

    Katalánský deník El Periódico dnes napsal, že z 82 251 osob, které měly zasednout ve volebních místnostech 14. února, jich už nejméně 20 579 odmítlo přijít. Přitom za to hrozí i tři měsíce až rok vězení nebo pokuta, pokud se nepřítomnost dostatečně nezdůvodní.

  • EU vyhodnocuje vakcíny od firem Eli Lilly a Regeneron

    Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) vyhodnocuje data týkající se využití preparátů amerických farmaceutických firem Eli Lilly a Regeneron u některých pacientů s covidem-19. Agentura o tom informovala na svých internetových stránkách. Posuzování se týká nasazení léků těchto firem u pacientů, kteří nepotřebují kyslíkovou terapii a existuje velké riziko, že se jejich stav zhorší.

    Výsledky závěrečné fáze testů kombinace dvou protilátek vyvinutých firmou Eli Lilly, bamlanivimabu a etesevimabu, ukázaly, že pravděpodobnost hospitalizace a úmrtí u pacientů s covidem-19 se snižují o 70 procent, uvádí agentura Reuters. Kombinace casirivimab/imdevimab od společnosti Regeneron získala loni v listopadu ve Spojených státech povolení pro nouzové využití. Tuto léčbu dostával bývalý americký prezident Donald Trump, když sám onemocněl covidem-19.

  • Von der Leyenová: EU podcenila komplikace při výrobě vakcín

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém. Šéfka EK to řekla v rozhovoru, který poskytla pátečnímu vydání listu Süddeutsche Zeitung a dalším evropským médiím a o kterém ve čtvrtek informuje agentura DPA.

    Von der Leyenová připustila, že EU se příliš zaměřila na otázku, zda nějaká vakcína vůbec bude, tedy na její vývoj. Ze čtvrtečního pohledu by podle ní bylo lepší „zároveň přemýšlet o úskalích výroby ve velkém“. Evropská unie u šestice farmaceutických firem objednala až 2,3 miliardy očkovacích dávek. V současné době ale výrobci přípravky dodávají v menším počtu, než slíbili nebo než EU očekávala, připomíná DPA.

  • Navalnyj a vakcína Sputnik. EU neví, jak se postavit k Rusku

    EU kritizuje Rusko a soudní proces s Navalným a hrozí zpřísněním sankcí. Její členové ale ve stejné chvíli kupují ruskou vakcínu a ve hře je i společný evropský nákup. O Sputniku V uvažuje i Česko.

    Přečtěte si více zde:

  • Ve Švédsku počet obětí covidu-19 přesáhl 12 tisíc

    Ve Švédsku zemřelo od počátku epidemie s covidem-19 již více než 12 000 lidí. S odvoláním na místní zdravotnické úřady o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters. Nákaza koronavirem se v zemi, která má 10,2 milionu obyvatel, prokázala u více než 580 000 lidí.

    Za posledních 24 hodin Švédsko zaznamenalo 3 758 potvrzených případů infekce koronavirem a 89 úmrtí po nákaze. Švédsko se loni rozhodlo bojovat se šířením koronaviru jiným způsobem než většina zemí světa. Vláda se snažila dlouho situaci zvládnout bez plošných uzávěr, zákazů a příkazů, vydávala doporučení a spoléhala především na zodpovědnost občanů. V poslední době ale kabinet premiéra Stefana Löfvena opatření postupně zpřísňuje.

  • Země EU díky vakcíně firmy AstraZeneca uspíší očkování mladších

    Některé země Evropské unie tento týden začaly upravovat své očkovací plány poté, co jejich experti nedoporučili podávat vakcínu firmy AstraZeneca starším lidem. Země jako Francie, Belgie či Polsko se rozhodly uspíšit očkování mladších lidí či zaměstnanců klíčových profesí. Někde dříve dojde na učitele, jinde se hovoří o očkování vysokoškolských studentů.

    Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) minulý pátek doporučila podmínečnou registraci vakcíny britsko-švédského výrobce jako třetí očkovací látky po přípravcích firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Svůj závěr však doplnila dovětkem, že preparát zatím nebyl testován na dostatečném množství lidí starších 55 let, a není tedy zcela jisté, jak spolehlivě u nich funguje.

  • V Británii zatkli dva muže, přirovnali v letácích vakcinaci k holokaustu

    Policie v Británii zatkla dva muže kvůli podezření, že šířili letáky, které přirovnávaly očkování proti covidu-19 k holokaustu. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters. Britská média uvádějí, že jedním ze zatčených je Piers Corbyn, bratr bývalého předsedy labouristů Jeremyho Corbyna. Oba muži byli propuštěni na kauci.

    Podle policie 73letý Corbyn a další muž ve věku 37 let letáky mezi lidmi rozšiřovali koncem ledna. Byla na nich kresba brány někdejšího nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi, kde ovšem známý nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) byl nahrazen heslem Vakcíny jsou bezpečnou cestou ke svobodě. Slova z nového nápisu pocházejí z titulku listu Evening Standard ze 27. listopadu. Na letáku jsou uvedeny neopodstatněné konspirační teorie, jako že některé vakcíny obsahují nanochipovou technologii a člověka, který očkování dostane, půjde elektronicky sledovat.

  • Indie a JAR chtějí zrušit patenty na vakcíny, a urychlit tak produkci

    Indie a Jihoafrická republika navrhují přechodně zrušit patenty farmaceutických firem na očkovací látky proti covidu-19. Vakcíny by podle nich pak mohla vyrábět každá firma na světě, která toho bude technologicky schopná, čímž by se rychleji dostalo na chudší země. Příslušný návrh tyto země podaly ve Světové obchodní organizaci (WTO), uvedla agentura DPA. Iniciativu podpořila nevládní organizace Lékaři bez hranic (MSF), bohaté země ji však odmítají. Návrh bude tématem čtvrtečního jednání Generální rady WTO, pravděpodobnost jeho schválení je ovšem nízká.

    Bohaté země se trváním na dodržování patentů, k němuž se zavázalo 164 členských zemí WTO, samy střílejí do nohy, uvedl indický zástupce v Radě pro obchodní aspekty práv k duševnímu vlastnictví (TRIPS). „Zrušení patentů může vést ke zvýšení celosvětové produkce, a může tak přispět nejen ke spravedlivému, ale i k cenově dostupnému očkování pro všechny země.“

  • Čtvrtina Američanů, Francouzů a Němců by mohla odmítnout vakcínu

    Téměř čtyři obyvatelé Francie z deseti, více než 25 procent Američanů a 23 procent lidí v Německu by se podle průzkumu nenechalo proti koronaviru očkovat. Informaci přinesl server The Guardian.

    Důvěra obyvatel ve vakcinaci je podle průzkumu navázaná na důvěru ve vládu, píše britský server. Očkovat se pak nechtějí zejména mladší lidé.

    Méně váhají například Italové (12 procent), Britové (14 procent) a Nizozemci (17 procent). Průzkum byl proveden v sedmi zemích.

  • Čína žádá od BBC omluvu za reportáže o epidemii koronaviru

    Čínské ministerstvo zahraničí dnes vyzvalo britskou veřejnoprávní vysílací společnost BBC, aby se omluvila za to, jak její kanály informovaly o epidemii koronaviru v Číně. Podle Číny BBC odvysílala zkreslené zpravodajství. Výzvu ministerstvo vydalo jen krátce poté, co britské úřady odebraly vysílací licenci čínské státní televizi CGTN, napsala agentura Reuters. BBC výzvu odmítla komentovat.

    Čínské ministerstvo jmenovitě poukázalo na reportáž z pátku 29. ledna, kde BBC tvrdila, že čínské úřady používají k vymáhání protiepidemických opatření násilí. V reportáži britská stanice použila archivní záběry z protiteroristického cvičení, čímž se podle Pekingu dopustila zkreslení.

  • Čína hlásí druhé zabití „koronavirového kontrolora“

    Za méně než dva týdny byli v Číně zabiti dva „koronaviroví kontroloři“, kteří mají dohlížet na obyvatele zavřené v karanténních centrech. Tentokrát přišel o život dvaačtyřicetiletý vrátný z města Charbin, který bránil muži ve vynesení odpadků. Pobodaný muž měl zemřít po cestě do nemocnice a celou záležitost nyní vyšetřuje policie, píše web South China Morning Post.

  • Palestinci obdrží 10 000 dávek ruské vakcíny

    Na izraelské mezinárodní Ben Gurionovo letiště dorazila ruská vakcína proti covidu-19 určená pro Palestince. Ještě dnes má být doručena palestinské samosprávě na okupovaném Západním břehu Jordánu. Jde o 10 000 dávek očkovací látky Sputnik V, které budou stačit pro očkování 5000 lidí a které jsou darem od prezidenta Vladimira Putina, informoval zpravodajský web The Times of Israel.

    Nejprve vakcínu podle palestinského ministerstva zdravotnictví dostanou zdravotníci v první linii a senioři. Očkování zajistí v Ramalláhu Nemocnice Huga Cháveze pojmenovaná po zesnulém propalestinském prezidentovi Venezuely.

  • Čína aplikovala přes 30 milionů dávek vakcíny proti covidu-19

  • Bilance obětí covidu-19 v USA přesáhla 450 000, růst zpomaluje

    Úřady ve Spojených státech od začátku epidemie nahlásily více než 450 000 úmrtí spojených s nemocí covid-19. Ukazují to databáze Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) a deníku The New York Times (NYT), v nichž po středě přibylo kolem 3800 smrtelných případů nemoci z koronaviru. Růst americké bilance obětí za poslední dny mírně zpomalil, nová šéfka Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ovšem varovala před dopady nových variant viru SARS-CoV-2.

  • Srbsko naočkovalo proti koronaviru už více než půl milionu lidí

    Srbsko naočkovalo proti koronaviru již více než půl milionu lidí. S odvoláním na vládní data o tom dnes informovala agentura Tanjug, podle níž je Srbsko v počtu podaných vakcín na milion obyvatel druhé v Evropě. Podle premiérky se Srbsku vyplácí politika, která nehledí na zemi původu objednaných očkovacích látek.

    Co se týče počtu naočkovaných lidí vzhledem k celkové populaci, je podle Tanjugu před Srbskem v Evropě pouze Británie. Srbsko je ve vakcinaci obyvatel zároveň zdaleka nejúspěšnější zemí na Balkáně, včetně členských zemí EU. Někteří sousedé Srbska, jako Severní Makedonie, Kosovo či Bosna, dosud vůbec nezačali očkovat.

  • Britský výzkum se zaměří na kombinování vakcín od různých výrobců

    V Británii dnes odstartoval výzkum, jehož cílem je zjistit, nakolik je účinné, když lidé dostanou při první a druhé dávce dvě různé vakcíny proti covidu-19. Motivací pro výzkum, který podle deníku The Guardian vede Oxfordská univerzita a financuje vláda, je snaha dosáhnout větší flexibility při hromadném očkování a najít prostředek, jak se vypořádat s možným výpadkem dodávek, napsal zpravodajský portál BBC.

    Vědci se do testů chystají zahrnout 800 dobrovolníků z Anglie starších 50 let. Někteří dostanou nejprve vakcínu, kterou vyvinula společnost AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, a poté v rozmezí čtyř až 12 týdnů očkovací látku od společností Pfizer a BioNTech, či naopak.

  • Covid-19 a Slovensko. Maloobchodu mírně klesly tržby, hoteliérům propadly

    Tržby slovenského maloobchodu loni v prosinci v meziročním srovnání mírně klesly druhý měsíc po sobě a snížily se i za celý rok 2020. Propad tržeb zaznamenali provozovatelé ubytovacích zařízení i restaurací, jejichž podnikání ovlivnily dopady pandemie nemoci covid-19 a karanténní omezení. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

  • Ve světě je až 4 000 mutací koronaviru, říká britský ministr

    Britský ministr Nadhim Zahawi uvedl, že po celém světě existuje přibližně 4 000 variant viru, který způsobuje nemoc covid-19. Všichni výrobci vakcín, včetně společností Pfizer a AstraZeneca, se tak podle něj snaží své vakcíny ještě vylepšit.

  • Británie chystá speciální karanténu pro cestující do země

    Britský ministr zdravotnictví ve čtvrtek oznámí další plány na zavedení „hotelové karantény“ pro některé cestující, uvedl tamní předseda vlády Boris Johnson. Agentura Reuters zároveň upozorňuje, že Johnson o aplikaci takového opatření hovořil již minulý měsíc, kdy uvedl, že přijíždějící z vysoce rizikových zemí budou muset podstoupit 10 dní karantény ve vládním ubytování. Opatření však dosud zavedeno nebylo.

Reklama

Hlavní zprávy