Hlavní obsah

Jihoafrická policie zasahovala v domě vlivné rodiny, která měla skrze prezidenta Zumu ovlivňovat politiku

Policie zatýkala kvůli veřejným zakázkám spojeným s jihoafrickým prezidentem ZumouVideo: Reuters

 

Reklama

Policie zatkla kvůli veřejným zakázkám tři lidi spojené s jihoafrickým prezidentem Zumou. Mezi trojicí zatčených byl jeden z bratrů Guptových. Tato rodina měla využívat přátelství s prezidentem Zumou pro získání politického vlivu.

Článek

Elitní jednotky jihoafrické policie ve středu zasahovaly v Johannesburgu v rezidenci podnikatelů blízkých prezidentu Jacobu Zumovi. Podle tamních médií byli zatčeni tři lidé, včetně jednoho z bratrů Guptových.

Rodina Guptových je obviněna z využívání přátelství se Zumou k dosažení politického vlivu pro své obchodní zájmy. Všichni zúčastnění obvinění popírají.

Zásah v časných ranních hodinách v luxusní rezidenci podnikatelů Guptových se odehrál jen krátce před tím, než se měl ve středu prezident Zuma vyjádřit k výzvě, aby odstoupil. Tu mu adresovala vládní strana Africký národní kongres (ANC), která ho už loni v prosinci odstranila ze svého čela. Pětasedmdesátiletý Zuma, který vede JAR od května 2009, čelí už delší dobu tvrdé kritice kvůli řadě korupčních skandálů. Nepopulární hlavu státu stiženou korupčními skandály chce ANC nahradit viceprezidentem Cyrilem Ramaphosou.

Reklama

Související témata:

Doporučované