Hlavní obsah
Online

Boj s variantou z JAR. Pfizer chce testovat novou verzi vakcíny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Obnovení kontrol na německo-českých hranicích je i v zájmů Čechů a jejich boje s pandemií nemoci covid-19. Dnes to na dálničním přechodu Breitenau/Krásný Les na sasko-českém pomezí prohlásil německý ministr vnitra Horst Seehofer. Dodal, že opatření, která jsou vůči Česku od neděle v platnosti, uplatňuje Německo vůči všem zemím světa, které považuje za oblasti s výskytem nebezpečných mutací koronaviru.

- Jihoafrická varianta covidu-19 podle studie publikované v New England Journal of Medicine může snížit účinnost vakcíny od společnosti Pfizer BioNTech až o dvě třetiny. Podle společnosti ale vakcína nadále zvládne virus neutralizovat a zabránit tomu, aby u očkovaného došlo k těžkému průběhu nemoci.

- Farmaceutická společnost Pfizer intenzivně jedná s americkými regulátory o možnosti otestovat novou verzi své vakcíny proti covidu-19, která by u již naočkovaných lidí posílila ochranu před takzvanou jihoafrickou variantou viru SARS-CoV-2. Podle agentury Reuters to ve črtvtek oznámil jeden z předních vědců firmy Phil Dormitzer.

  • Macron navrhuje poslat část vakcín z Evropy a USA chudým zemím

    Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval, aby Evropa a Spojené státy část svých zásob vakcín proti covidu-19 poskytly chudším zemím. V rozhovoru, který dnes zveřejnil list Financial Times, řekl, že by se měly bohatší země vzdát čtyř až pěti procent dávek, a pomoci tak se zvládnutím pandemie.

    Malá část evropských a amerických zásob vakcíny by podle Macrona pomohla chudým zemím, například v Africe, zahájit očkovací kampaň. Očkování v evropských zemích a USA by to přitom podle něj nijak neohrozilo. Krok podle prezidenta podporuje i německá kancléřka Angela Merkelová.

  • Studie: Etnické menšiny jsou v Anglii méně očkované než většina

    Příslušníci etnických menšin žijících v Anglii mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19 než většinová populace. To se promítá i do počtu očkovaných. Zatímco bělochů ve věku 70 až 79 let naočkovali angličtí zdravotníci již 86 procent, v případě černochů je to jen 55 procent, vyplývá ze studie, o které informovala agentura Reuters.

  • Afrika překonala hranici 100 000 úmrtí s covidem-19

    Počet obětí v souvislosti s koronavirem překonal v Africe hranici 100 000. Podle listu The Guardian druhá vlna pandemie přemohla tamní nemocnice. Region dosud zaznamenal více než 3,8 milionu případů a 100 003 úmrtí, říkají údaje agentury Reuters.

  • Izrael naočkoval přibližně 45 % populace

    Více než čtyři miliony Izraelců, tedy asi 45 procent populace, již obdrželo první dávku očkování proti covidu-19. Zhruba 2,7 milionu Izraelců již dostalo dávky obě. Nejméně první dávku vakcíny Pfizer/BioNTech tak dostaly asi dvě třetiny Izraelců, kteří mohou být očkováni. První dávku očkování zatím neobdrželo méně než dva miliony Izraelců, kteří na ni mají nárok. Zhruba tři miliony Izraelců podle The Times of Israel nesplňují podmínky pro očkování, což mimo jiné zatím zahrnuje občany mladší 16 let či lidi, kteří se zotavili z covidu-19.

  • Centrální banka: HDP Ruska bude na předkrizové úrovni koncem roku

    Ruská ekonomika se na úroveň před koronavirovou krizí vrátí koncem letošního roku a svůj plný potenciál rozvine v příštích třech letech. Podle agentury Reuters to dnes řekl viceguvernér ruské centrální banky Alexej Zabotkin. Překvapivě pozitivní vývoj zaznamenaly v lednu hlavní ekonomické ukazatele, jako je zaměstnanost, spotřeba a vývoj mezd. Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se loni kvůli pandemii snížil o 3,1 procenta, a zaznamenal tak nejprudší pokles za více než deset let.

  • APA: Filipínské děti nebyly kvůli pandemii už rok venku

    Lidé na Filipínách se kvůli pandemii covidu-19 musejí už rok podřizovat tvrdým podmínkám karantény, která je jedna z nejpřísnějších na světě. Nejhůře jsou na tom obyvatelé nejpostiženějších částí země včetně metropole Manily, kde už od poloviny března 2020 nesmějí děti, mládež a senioři nad 65 let opouštět své domovy. Zákaz se vztahuje i na zdravotní procházky a porušení nařízení policie přísně trestá, napsala agentura APA.

    „Pokud někdo dělá problémy, střílejte,“ instruoval policii a armádu v souvislosti s pravidly uzávěry před rokem prezident Rodrigo Duterte. A filipínské úřady, které už před pandemií vedly smrtící boj proti povstalcům a obchodníkům s drogami, skutečně prosazovaly opatření vlády velmi přísně. Jen během prvního měsíce karantény do poloviny loňského dubna bylo zatčeno 30 000 lidí.

  • Německý obchod s východní Evropou loni podle svazu výrazně klesl

    Německý obchod s východní a střední Evropou loni v důsledku koronavirové krize klesl o 8,4 procenta na 423 miliard eur (téměř 11 bilionů Kč), uvádí sdružení Ostausschuss der Deutschen Wirtschaft (OA). Zatímco německý vývoz se snížil o 7,2 procenta na 214 miliard eur, z regionu se do Německa dovezlo zboží za 208 miliard eur, meziročně o 9,6 procenta méně. Svazu podle agentury DPA dělají velké starosti kontroly na hranici s Českou republikou.

  • Slovenská vláda neschválila nákup ruské vakcíny Sputnik V

    Slovenská vláda dnes neschválila nákup ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19. Jedna z menších koaličních stran přijetí příslušného usnesení zablokovala. Novinářům to řekl premiér Igor Matovič, podle kterého Slovensko již příští týden mohlo mít k dispozici 160 000 dávek této vakcíny. Schválení nákupu vetovala nejmenší vládní strana Za lidi. Její šéfka a vicepremiérka Veronika Remišová uvedla, že na občanech Slovenska nelze dělat pokusy.

    „Ať se v Evropské unii a na Slovensku používá jakákoliv vakcína, s jedinou podmínkou, že musí být registrována Evropskou lékovou agenturou,“ řekla Remišová novinářům.

  • Příslib „polonormálního“ léta? S očkovacím pasem, zní z Řecka

    Podle řeckého ministra pro cestovní ruch by očkovací pasy a hromadné testování mohly přinést „polonormální léto“. Země se již na takovém zkušebním provozu dohodla s Izraelem, nyní má probíhat jednání také s Velkou Británií.

  • Hranici s Francií se Německo kontrolovat nechystá, řekl Maas

    Německo se nechystá zavést kontroly na hranici s Francií, jak to v neděli udělalo v případě Česka a rakouské spolkové země Tyrolsko. Při návštěvě Paříže o tom dnes své francouzské hostitele ujistil německý ministr zahraničí Heiko Maas, informovala agentura DPA. Rozdíl podle něj spočívá hlavně v tom, že o kontroly na pomezí s Českem a Tyrolskem stály sousedící německé spolkové země, tedy Sasko a Bavorsko, zatímco němečtí sousedé Francie si jejich spuštění nepřejí.

  • Pfizer chce testovat novou verzi vakcíny proti variantě z JAR

    Farmaceutická společnost Pfizer intenzivně jedná s americkými regulátory o možnosti otestovat novou verzi své vakcíny proti covidu-19, která by u již naočkovaných lidí posílila ochranu před takzvanou jihoafrickou variantou viru SARS-CoV-2. Podle agentury Reuters to dnes oznámil jeden z předních vědců firmy Phil Dormitzer.

    U varianty viru objevené poprvé v JAR a nyní již rozšířené v řadě dalších zemí světa panují obavy, že je nakažlivější než běžné verze viru a že do určité míry „obchází“ současné vakcíny proti covidu-19, čímž by mohla snižovat jejich účinnost.

  • Po Rakousku též Polsko nabídlo Slovensku pomoc při léčbě pacientů

    Celkem 200 míst na jednotkách intenzivní péče je pro slovenské pacienty připraveno vyčlenit Polsko. Po Rakousku se tak slovenský severní soused stal další zemí, která kladně reagovala na nedávnou žádost Bratislavy o pomoc se zajištěním péče o pacienty s nemocí covid-19. Na sociální síti to oznámil náměstek slovenského ministra zahraničí Martin Klus. Připraveno pomoci je podle něj také Maďarsko.

  • Děti a dospívající zažívají při pandemii úzkost, ztrácí naději

    Koronavirus pro ně nepředstavuje tak velkou hrozbu, o to silněji na ně ale mohou dopadat specifika života v pandemii. Děti a mladí lidé v době uzavírek škol a zákazů hromadných aktivit zažívají velmi těžké chvíle, upozorňují v posledních dnech média ve Spojených státech či Velké Británii. Studie ukazují sílící pocity úzkosti a odborníci na mentální zdraví se snaží čím dál víc bít na poplach.

  • Dán musí do vězení, za covidových restrikcí kašlal na policisty

    Dánský nejvyšší soud potvrdil vinu muži, který v době covidové uzávěry země kašlal na dva policisty. Dvacátník, který byl usvědčen z ohrožujícího chování, musí strávit čtyři měsíce ve vězení, informovala dnes agentura Reuters.

    Muž na policisty kašlal a křičel na ně „korona“ při rutinní dopravní kontrole loni v březnu. Dánsko tehdy bylo v přísné uzávěře a muž byl zatčen kvůli ohrožování zdraví, ačkoli byl poté testován na covid-19 s negativním výsledkem. Místní soud ho podle Reuters nejdřív zprostil viny, ale soud vyšší instance později rozhodnutí změnil. Proti tomu se odsouzený odvolal k nejvyššímu soudu, u něhož nyní neuspěl.

  • Imunita po prodělaném covidu přetrvává dlouho, ukazuje studie

    Imunita získaná po prodělaném covidu-19 je poměrně stabilní, ukazuje rakouská studie na obyvatelích tyrolského střediska zimních sportů Ischglu. U 90 procent těch, u nichž byly protilátky potvrzeny loni v dubnu, byla také v listopadu zjištěna imunita vůči infekci, dokládá studie, kterou dnes zveřejnila lékařská univerzita v Innsbrucku.

    Ischgl se loni stal jedním z prvních ohnisek koronavirové pandemie v Evropě. „Dobré zprávy z Ischglu,“ komentoval dnes výsledky studie rektor innsbrucké univerzity Wolfgang Fleischhacker. To, že imunita přetrvává, je podle něj velmi povzbuzující.

  • Tisíce Izraelců se prý snaží získat falešná potvrzení o očkování

    Od neděle čeká Izrael výrazné uvolnění protikoronavirových opatření. Otevřít se mají obchody, trhy či muzea, zatímco posilovny, hotely, bazény a další kulturní a sportovní centra mají být zpřístupněny lidem, kteří byli očkováni proti covidu-19 nebo nemoc prodělali. To má umožnit takzvaný zelený pas. Mnozí Izraelci jsou ale ohledně jeho zabezpečení skeptičtí. Na šifrované komunikační aplikaci Telegram mezitím podle izraelské televize vzkvétá černý trh s falešnými očkovacími průkazy.

    „S grafickým programem je snadné změnit text v pasu, ale QR kód vypadá, že se těžko falšuje, že? V praxi je to velmi jednoduché,“ napsal v úterý na Facebooku expert na kybernetickou bezpečnost Ran Bar-Zik. Vysvětlil, že QR kód v zelených pasech vydávaných izraelským ministerstvem zdravotnictví není šifrovaný a koresponduje s textem, tedy osobními údaji, včetně jména, data narození, identifikačního čísla a data vakcinace, která jsou v samotném pasu. „Kdokoli naskenuje falešný průkaz, uvidí přesně ty samé informace, jaké jsou na průkazu vytištěny, a desetitisíce lidí je už falšují,“ uvedl Bar-Zik.

  • Maďarská vláda spustila on-line dotazník o uvolňování uzávěry

    Maďarská vláda spustila on-line dotazník, jehož prostřednictvím se mohou občané vyjádřit k možnosti uvolnění protikoronavirových omezení, informovala dnes agentura AP. Autoři průzkumu mimo jiné přišli s návrhem, že ti, kdo již covid-19 prodělali nebo se proti onemocnění nechali očkovat, by mohli být z některých omezení potenciálně osvobozeni, všimla si agentura Reuters.

    Vláda nazvala soubor sedmi otázek „národními konzultacemi“ a neformálním a nevědeckým průzkumem mínění. Konkrétně se otázky týkají možného zrušení omezení zavedených 11. listopadu včetně nočního zákazu vycházení mezi osmou hodinou večerní a šestou ranní nebo znovuotevření hotelů a restaurací. Tvůrce dotazníku také zajímá názor lidí na otázku, zda by restrikce měly být uvolňovány postupně, či zrušeny najednou „s koncem pandemie“.

  • Sputnikem bude očkovat Chorvatsko, k vakcíně se upíná i Slovensko

    O Sputnik V je v Evropě zájem. Po Chorvatsku zvažuje nákup ruské vakcíny také Slovensko. Tam jednání s Ruskem o dovozu vakcíny doporučila místní pandemická komise. Očkování Sputnikem pak podporuje i premiér Igor Matovič.

  • Ministr vnitra SRN: Kontroly na hranicích jsou i v zájmu Čechů

    Obnovení kontrol na německo-českých hranicích je i v zájmů Čechů a jejich boje s pandemií nemoci covid-19. Dnes to na dálničním přechodu Breitenau/Krásný Les na sasko-českém pomezí prohlásil německý ministr vnitra Horst Seehofer. Dodal, že opatření, jež jsou vůči Česku od neděle v platnosti, uplatňuje Německo vůči všem zemím světa, které považuje za oblasti s výskytem nebezpečných mutací koronaviru.

Reklama

Hlavní zprávy