Hlavní obsah

Jihoafrická vládní strana odvolala prezidenta Zumu

Jihoafrická vládní strana odvolala prezidenta Zumu.Video: Soňa Barabášová, AP

 

Reklama

Jihoafrická vládní strana Africký národní kongres se v úterý rozhodla sesadit prezidenta Jacoba Zumu. Ten čelí tvrdé kritice kvůli řadě korupčních skandálů. Zuma dostal v pondělí lhůtu na odstoupení. To se ale nestalo, a tak ho vedení strany po třináctihodinové schůzce odvolalo.

Článek

Jihoafrická vládní strana Africký národní kongres (ANC) dnes sesadila prezidenta Jacoba Zumu. S odvoláním na stranické zdroje o tom informovala agentura Reuters. Podle veřejnoprávní stanice SABC dostal Zuma v pondělí lhůtu v délce 48 hodin, aby sám odstoupil, což ale podle portálu Eye Witness News očividně odmítá učinit.

„Rozhodli jsme se Zumu odvolat,” citoval Reuters nejmenovaného vysokého stranického činitele. Vedení strany se v pondělí kvůli prezidentově osudu sešlo na schůzce, která se protáhla na 13 hodin.

Viceprezident a zároveň předseda ANC Cyril Ramaphosa, který ve vedení strany Zumu v prosinci nahradil, následně odjel za prezidentem, aby ho o výsledků rokování informoval. Podle Eye Witness News Zuma na dotaz, zda odstoupí dobrovolně, odpověděl, ať strana učiní takové kroky, které uzná za vhodné. Z toho vyplývá, že rezignaci zřejmě Zuma neplánuje. Již dříve totiž prohlásil, že pokud ho ANC v prezidentském křesle nechce, bude ho muset odvolat.

ANC, která drží v parlamentu většinu, má několik možností, jak Zumu zbavit funkce, a to buď takzvaným impeachmentem, nebo formálním vyslovením nedůvěry. Jihoafrická média k tomuto řešení ale mají výhrady, neboť podle nich může prezident tuto výzvu odmítnout.

Zuma byl prezidentem od roku 2009. V prosinci 2017 nahradil prezidenta ve vedení strany viceprezident Cyril Ramaphosa. Vedení strany se ho snažilo odvolat už od té doby.

Reklama

Související témata:

Doporučované