Hlavní obsah

Jihoafrického exprezidenta Zumu dohnaly korupční skandály, prokuratura ho chce stíhat

Zuma má čelit trestnímu stíhání za korupční skandály.Video: Reuters

 

Reklama

Exprezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma má čelit trestnímu stíhání v 16 případech korupce, ve kterých byl dříve obviněn. Informaci potvrdil šéf jihoafrické prokuratury.

Článek

Mezi obvinění bývalého jihoafrického prezidenta patří více než 700 podvodů, vydírání a praní špinavých peněz. Zumovy nejvážnější korupční skandály se vztahují k renovaci jeho soukromého sídla za státní peníze, dále přijímání úplatků za nákupy stíhaček, hlídkových lodí a zbraní.

Zuma veškerá obvinění odmítá a požádal o jejich zrušení. Šéf prokuratury Shaun Abrahams ale říká, že „je slušná šance na úspěšné soudní stíhání”.

V letech 1999 až 2005 čelil Zuma korupčnímu skandálu, který se týkal vládních armádních zakázek v hodnotě několika miliard dolarů. To vedlo až k jeho odvolání z funkce viceprezidenta, kterou v té době zastával. Podle odhadů bývalého jihoafrického ministra financí Pravina Gordhana vedení Zumovy strany Africký národní kongres zpronevěřilo státní prostředky ve výši kolem 350 miliard korun.

Jacob Zuma pod tíhou korupčních skandálů na funkci jihoafrického prezidenta nuceně rezignoval v polovině února 2018. K okamžitému odstoupení ho vyzvala jeho vládní strana Africký národní kongres. Prezidentský úřad po Zumovi převzal viceprezident Cyril Ramaphosa. Ten zdůraznil, že se ve funkci bude věnovat boji proti korupci.

Reklama

Doporučované