Hlavní obsah

Jihočeši mají vlastní plán, jak očkovat. Chtějí ho nabídnout vládě

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihočeský kraj má vlastní strategii pro vakcinaci obyvatel regionu. Důležitá je podle hejtmana Martina Kuby především rychlost. Stát podle něj vlastní propracovanou vizi zatím nemá.

Článek

Jihočeský kraj představil vlastní vakcinační strategii. Hodlá ji nabídnout i Ministerstvu zdravotnictví jako vzorový projekt, který by se dal využít pro celou Českou republiku.

Cílem je podle hejtmana Martina Kuby (ODS) především snížení úmrtnosti, zabránění přetížení zdravotního systému a jeho stabilizace. Podle Kuby vláda nemá dostatečně propracovanou strategii, a tak se Jihočeský kraj rozhodl vytvořit vlastní plán. Spočívá hlavně ve vytvoření specializovaných „vysokoprůtokových“ očkovacích center.

První by mělo vzniknout v Českých Budějovicích na Výstavišti už kolem 20. ledna. Podle Kuby je nutné vyzkoušet, jak centra budou fungovat a jak budou zvládat vzrůstající nátlak, až dorazí větší dávky vakcíny.

V každém centru by podle Kuby měly být nejméně dva vakcinační týmy. Každý se skládá ze třech administrativních pracovníků, dvou zdravotních sester a lékaře. Tyto dva týmy by pak doplnili další administrativní pracovníci a celkem by se centrum skládalo z 18 lidí. Personál chce hejtman složit z pracovníků nemocnic a z řad dobrovolníků. Na každý okres by připadlo jedno očkovací centrum.

Denně jím má projít alespoň 650 lidí denně. Kapacity by se měly postupně navyšovat. Zaplatit fungování center by měly kraje. Podle Kuby by vakcinace měla být co nejrychlejší kvůli nastartování ekonomiky. Ale také proto, že centra podle něj nemohou fungovat déle něž rok. Pracovníci center pak budou potřeba na jiných místech. Premiér Andrej Babiš (ANO) chce podle svého vyjádření vakcinaci stihnout do konce září.

Foto: Jihočeský kraj

Nákres vakcinačního centra.

„Postup lidí by byl od žluté zóny, kde by se mohli posadit. Poté by přešli k administrativnímu pracovníkovi, kde by se registrovali. Dále by prošli boxy, kde jsou lékaři, kdyby potřebovali nějakou konzultaci. Poté by se dostali do vakcinačních boxů, kde by pracovaly sestřičky. Tam by se nechali rychle očkovat a sestřičky by odeslaly informaci, že jsou oočkováni, a dotyčný by pak dostal zprávu o vakcinaci,“ vysvětlil Kuba nákres očkovacího centra.

Pro Jihočeský kraj je v lednu přislíbeno 11 700 vakcín a v únoru dalších 19 500 vakcín. „Mezi svátky jsme dostali informaci od vlády, že se ještě nebude očkovat veřejnost. Bohužel v neděli přišlo oznámení, že se lidé už budou moct zapisovat do rezervačních systémů. To je jediné, co mě mrzí, ta komunikace by měla probíhat jinak,“ přiznal Kuba. Z dávek, které obdrží v lednu, ale plánují očkovat opravdu pouze zdravotníky.

Foto: Jihočeský kraj

Vakcinační centrum z jiného pohledu.

Podle Kuby je pak v Jihočeském kraji 174 000 lidí nad 60 let. Pokud se k nim připočítají i zdravotníci, jde zhruba o 200 000 lidí, kteří potřebují být oočkováni. To znamená 400 000 vakcín – každý člověk se musí očkovat nadvakrát.

Kuba nepředpokládá, že by se nechalo očkovat všech 200 000 obyvatel, ale počítá s tím, že tato místa zaplní lidé, kteří chtějí například vycestovat. V květnu a červnu už Kuba počítá se zájmem o vakcinaci i z jiných skupin než těch nejrizikovějších. Podle všeho by tak v období březen–červen chtěl provést zhruba 400 až 500 tisíc vakcinací. Podle údajů Ministerstva zdravotnictví by Jihočeský kraj mohl mít v tomto období k dispozici 350 až 400 tisíc vakcín.

Co se týče evidence zájemců o očkování, systém by měla v úterý představit vláda. „Je to něco, co se mělo předem konzultovat s námi. Bohužel už je to venku a nevíme, jak to bude vypadat,“ podotkl Kuba.

„Myslím si, že to nemůže být stejný systém, jako fungoval při objednávání na testy,“ doplnil Kuba. Podle něj by bylo nejlepší vytvořit „waiting list“, kam by se zaregistrovalo co nejvíce zájemců a zvali by se na základě kritérií, jako je věk nebo zdravotní stav. Stejný systém představil Andrej Babiš v televizi Prima a CNN Prima News již v neděli. Podle Kuby by pak lidé měli dostávat PIN kódy, na základě kterých by se dostali na řadu.

Kuba upozornil i na to, že je zásadní především spolupráce s rodinou. Starší seniory bude muset někdo z jejich blízkých nejspíš registrovat, ale také je na očkování doprovázet. „Chtěli bychom nabídnout vládě, aby lidé, kteří budou odvážet někoho na očkování, měli placený den volna,“ vysvětlil. Zároveň by chtěl zřídit call centrum, které bude starším lidem pomáhat vyplňovat žádost na „waiting list“.

Od 15. ledna se podle premiéra budou moci na očkování registrovat lidé nad 80 let věku. Od 1. února se pak budou moci hlásit všichni obyvatelé Česka. Mladší a zdraví lidé termín pravděpodobně nedostanou hned, ale budou zařazeni do databáze a časem dostanou termín přes zprávu SMS. „Důležité je, že zjistíme celkový zájem,“ uvedl Babiš.

Vizualizace vakcinačního centra. Video: Jihočeský kraj

Reklama

Doporučované