Hlavní obsah

Jihočeské divadlo bude hrát v létě venku, v Holašovicích i Blatné

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihočeské divadlo bude přes léto hrát na několika místech kraje, podobně jako loni. V Holašovicích uvede operu Prodaná nevěsta, další tituly na zámcích Blatná a Třeboň.

Článek

Scéna tak naváže na loňský rok, kdy hrála na několika místech kraje. Letos 10. června zahájí divadlo sezonu před točnou v Českého Krumlově.

Série Léto s Jihočeským divadlem zahrne čtyři inscenace a jednu další akci, v červenci a srpnu. Zapojí se opera a soubor Malé divadlo, na čtyřech místech odehrají 14 představení. Do vesnice Holašovice, jejíž náves je zapsaná na seznamu UNESCO, se po 46 letech od filmové verze vrátí opera Prodaná nevěsta. S ní letní program 16. července začne.

„Mým inscenačním cílem bude přenést diváky přesně o 155 let nazpět, doprostřed letního podvečera mezi štíty holašovických selských domů, kde se děj odehraje. Celý sbor v lidových krojích, děti, kompars, lidové tance a samozřejmě příběh s dobrým koncem, zkrátka vše tak, jak si kdokoliv z nás představí Prodanou nevěstu, když zavře oči. Vidět Prodanou nevěstu v Holašovicích, to byl můj celoživotní divácký sen. O to více jsem šťastný, že se jej nyní mohu dotknout jako režisér,“ uvedl šéf opery Tomáš Ondřej Pilař. Loni se tato opera hrála v Chřešťovicích na Písecku.

Opera a Malé divadlo zavítají v létě také na zámek Blatná, kam se divadelníci vrátí po roce. V zámecké zahradě čeká diváky opera Nabucco, inscenace Karkulka vrací úder a letošní novinka Malého divadla, drama Maryša: Příběh vraha, jež se hraje kolem ohně. Na konci srpna pak bude na zámku v Třeboni komentovaná hudební procházka.

Loni nabídlo Jihočeské divadlo v létě za 50 dní 25 představení na šesti místech. Navštívilo je 2808 lidí, tržby dosáhly 600.000 korun. Hrálo se na zámcích Blatná, Červená Lhota, Nové Hrady a Ohrada, také v Českých Budějovicích. Šlo o náhradní program za sezonu před krumlovskou točnou, kterou scéna zrušila.

Před otáčivým hledištěm letos začne hrát 10. června. Do září uvede premiéry představení Muž dvojhvězdy, komedie Da Vinci a reprízy muzikálu Divotvorný hrnec, detektivky Pes baskervillský, baletu Šípková Růženka a představení Ztracený svět. Jihočeské divadlo zahrnuje činohru, operu, balet a soubor Malé divadlo. Čtyři pětiny všech tržeb přináší točna.

Reklama

Doporučované