Hlavní obsah

Jihočeské divadlo znovu hraje, v létě chystá venkovní produkce

Foto: Getty Images

České Budějovice.

Reklama

Jihočeské divadlo začne dnes znovu hrát po přestávce způsobené omezeními kvůli koronaviru. V červnu nabídnou představení činohra, balet a Malé divadlo. Převis divácké poptávky scéna nezaznamenala.

Článek

Zatím prodávala vstupenky na omezenou kapacitu. V létě by mělo divadlo hrát na venkovních scénách v Českých Budějovicích, Nových Hradech a na zámcích Blatná a Červená Lhota. Sezonu před otáčivým hledištěm zrušilo, točnu bude opravovat. ČTK to dnes řekl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Tento měsíc se bude hrát v kulturním domě Vltava, v historické budově a Malém divadle. Důležité je pro scénu to, že se v sálech po zmírnění opatření proti koronaviru nemusí dodržovat rozestupy, kdy diváci mohli být jen v každé druhé řadě. „To je zásadní, protože to znamenalo, že kapacita ve velkém sále byla asi 75 míst a kapacita na komorní scéně 24 míst,“ řekl Průdek. Do velkého sálu v historické budově se normálně vejde 250 lidí.

Diváci musí mít stále roušky, u vstupů je dezinfekce. Jeden zaměstnanec ohlídá, zda diváci ve foyer dodržují dvoumetrové rozestupy. Zavřený zůstane bar. Komplikace čeká ředitel u titulů s přestávkou. „Jsou to až trochu paradoxní situace, kdy musíme regulovat provoz a rozestupy i na toaletách, tím pádem se pauza protáhne na delší dobu,“ řekl Průdek.

Umělci budou hrát bez roušek. Zkoušky organizuje divadlo ve velkých prostorách; orchestr tak zkouší v Domě kultury Metropol namísto v ladírně.

Za březen a duben přišlo divadlo kvůli koronaviru o tržby 2,6 milionu Kč. Za celý letošek, i kvůli zrušené sezoně před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, bude v příjmech chybět 47 milionů Kč, na nákladech scéna ušetřila 18 milionů. Z otáčivého hlediště má čtyři pětiny všech tržeb.

Část peněz dostane scéna díky vládním kompenzacím divadlům a orchestrům ve výši 190 milionů Kč. Asociace profesionálních divadel podle Průdka dohodla, že peníze se rozdělí podle loňských tržeb. „Ten klíč je spravedlivý, protože kdo měl nejvyšší tržby, měl logicky i největší ztráty,“ řekl ředitel. Kompenzace pro Jihočeské divadlo by mohla být v desítkách milionů.

Jihočeské divadlo je příspěvkovou organizací města, které scéně loni na provoz dalo 110,7 milionu Kč. V roce 2019 prodalo divadlo 121 707 vstupenek. Provozuje činohru, operu, balet a Malé divadlo.

Reklama

Doporučované