Hlavní obsah

Jihočeské kachny přibírají v mrazech více na váze

Foto: Shutterstock.com

Ke kachně jsou našinci zvyklí dát si pivo, ale znalci doporučují červené víno.

Reklama

Kachny z některých jihočeských chovů při mrazivém počasí víc přibírají na váze. Týká se to hlavně těch, které se přesouvají na dokrmení z teplejších do chladnějších hal.

Článek

„Chovatelé kachen nám hlásili zajímavý úkaz, který si ověřili již několik zim po sobě. Pokud přesunou kachny z teplejších odchoven na dokrmení do chladnějších hal a k tomu je venku nízká teplota, tak přijímají potravu velmi intenzivně a přibývají na váze rychleji než v letních měsících,“ řekla ČTK Hana Šťastná, ředitelka jihočeské agrární komory.

Nízké teploty zvyšují výrobní náklady. V chovech drůbeže se musí víc topit a měnit vzduch, aby se v halách nehromadily škodlivé plyny. Zemědělci musejí také zvířatům víc podestýlat. Podnikům, které používají dieselovou techniku, zamrzaly při teplotách pod minus 15 stupňů Celsia stroje.

Chovatelé musejí kvůli mrazům také víc plánovat jak drůbež naskladní a vyskladní, aby to nedělali při nejnižších teplotách. Suchý mráz v chovech hospodářských zvířat nevadí tolik jako vlhko nebo průvan. Dnešní moderní kravíny jsou dobře větratelné a na zimu se mohou boční stěny v podobě plachet rozbalit. V některých podnicích zamrzly napáječky, protože myši rozkousaly topné kabely, místně řešili havárie.

Zima přináší i další problémy. Zemědělci jsou rádi, že je na polích sníh, neomrznou jim tak ozimy. Doufají, že do 14 dní se oteplí a začnou přihnojovat. Zejména na těžších půdách však mají obavy, že až roztaje sníh, bude problém ujet půdu a dělat jarní práce, protože půda je velmi nasycená vodou. Na druhou stranu kombinace povrchové vody a mrazu pomůže s hubením myší. Rybáři zase nasadili na rybnících rozmrazovače. Berou to jako pojistku, aby se rybníky víc prosvětlily a lépe z nich mizely plyny.

Reklama

Související témata:

Doporučované