Hlavní obsah

Jihočeský festival Šumava Litera připomene krále Šumavy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hlavním tématem letošního festivalu Šumava litera, který začne 16. listopadu a vyvrcholí 21. listopadu ve Vimperku, bude převaděč nazývaný král Šumavy. Akce nabídne program na devíti místech kraje.

Článek

Ve Vimperku bude veletrh šumavské literatury a pořadatelé předají ceny Johanna Steinbrenera, na něž nominovali 42 knih. Novinářům to dnes řekli organizátoři. Festival přibližuje knihy o Šumavě a tituly šumavských autorů, loni přilákal kolem 2000 lidí.

„Letos vyšla zásadní kniha, která se věnuje králi Šumavy, tomu filmovému dílu, Král Šumavy: komunistický thriller. Napadlo nás, že by bylo dobré pozvat autory této publikace a další lidi, kteří se zabývají fenoménem krále Šumavy,“ řekl organizátor Ladislav Čepička. Připomněl, že loni navíc zemřel Josef Hasil označovaný za krále Šumavy.

Pokud by v listopadu byl v ČR kvůli koronaviru nouzový stav, ceny organizátoři i tak předají. Připravují také streamy.

Ve vimperském hotelu Zlatá Hvězda 21. listopadu promluví historik Prokop Tomek o agentech chodcích, Martin Tichý o filmu Král Šumavy, historik Libor Svoboda přiblíží organizované převádění přes hranice z let 1948 až 1989.

Mezi knihami nominovanými na hlavní cenu jsou Kriminální příběhy ze staré Šumavy 5 od Vladimíra Šindeláře, Lesní eseje Josefa Kroutvora, Návrat do divočiny Aleše Palána nebo Zmizelá Šumava 2 Emila Kintzla. Je jich o pět víc než loňských 37, přehled je na webu. Pořadatelé předají také novou cenu Šumavská ozvěna, jejíhož vítěze zvolí lidé na internetu.

Loni poprvé se program rozšířil z Vimperka do míst jako Čkyně, Horní Planá, Kašperské Hory, Plzeň a Volyně. Letos, při šestém ročníku, přibyly Klatovy, Prachatice a Strážný. Knihy o Šumavě začala shromažďovat vimperská knihovna. Porotce soutěže a spisovatel Jan Cempírek řekl, že časem by tak mohla vzniknout největší sbírka těchto knih.

Letošní náklady akce, které jsou asi 200.000 Kč, hradí pořádající města, Jihočeský kraj a sponzoři. Na dotaz ČTK to řekl vedoucí vimperského kulturního střediska Tomáš Jiřička.

V jižních Čechách jsou další dva literární festivaly: Tabook v Táboře nabídl loni při osmém ročníku několik tisíc knih od více než 70 českých a zahraničních nakladatelů. Osm ročníků má za sebou i českobudějovický festival Literatura žije, jehož centrem je knižní stan na náměstí.

Reklama

Doporučované