Hlavní obsah
Online

Arenberger upřesnil podmínky pro návštěvu kadeřníka a dalších salonů

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Reklama

aktualizováno •

Dění okolo koronavirové pandemie v Česku sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

- Nejvyšší správní soud dnes nevyhověl návrhům směřujícím proti opatření vyžadující testování ve firmách. Soud však také znovu apeloval na důkladné odůvodňování protiepidemických opatření. Jak to aktuálně vypadá s testováním, si přečtěte ZDE.

- Při návštěvě kadeřnictví, kosmetiky, pedikúry či dalších služeb spojených s péčí o tělo se budou moci zákazníci prokázat i testy ze zaměstnání nebo školy. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger to dnes večer uvedl na Twitteru. Jak se salony chystají na otevření, čtěte ZDE.

- Zásoby testů na koronavirus by měly základním školám vydržet zhruba do 7. května. Používají přitom také PCR metodu, která by měla být podle odborníků přesnější. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) však žádné další zásoby antigenních testů na covid-19 v tuto chvíli pro školy nemá.

- Vláda rozhodla o další fázi rozvolnění, k němuž dojde v pondělí 3. května. Podrobnosti ZDE.

- V pondělí testy odhalily 2560 nových případů nákazy koronavirem. Je to o 777 méně než před týdnem. Výrazně ovšem ubylo i testů, zejména antigenních. V pondělí jich bylo přes 180 tisíc, o týden dřív přes 250 tisíc. Jak se vyvíjí epidemie v ČR? Podrobná mapa ZDE.

- Očkování postupuje pomaleji, než kabinet Andreje Babiše sliboval. Podrobná mapa, kde se nejvíce očkuje, ZDE.

  • Arenberger: V kadeřnictví bude nakonec stačit i test ze zaměstnání či školy

    Při návštěvě kadeřnictví, kosmetiky, pedikúry či dalších služeb spojených s péčí o tělo se budou moci zákazníci prokázat i testy ze zaměstnání nebo školy. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger to dnes večer uvedl na Twitteru. Původně vláda rozhodla o tom, že povinný bude pouze profesionální test z odběrového místa. Někteří provozovatelé služeb toto nařízení kritizovali. Detaily chce ministr zveřejnit po čtvrtečním zasedání kabinetu.

  • Rouška, odstup a hora papírování. Salony se chystají na pondělí

    První květnové pondělí se v rámci postupného probouzení ekonomiky otevřou některé služby. SZ Byznys zjišťoval, jak se na otevření připravují a s jakými problémy se potýkají.

  • Hejtmani odmítají, aby si kraje a školy zajišťovaly testy pro školáky

    Asociace hejtmanů dnes odmítla úvahy, že by antigenní testy na covid-19 pro školy měly zajišťovat školy nebo kraje. Stát zřejmě antigenních testů pro školáky nebude mít od 10. května dost kvůli problémům s tendrem na testy do škol. Stanovisko hejtmanů sdělil médiím předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Návrh Ministerstva zdravotnictví, aby si školy zajistily testy samy, označila asociace za scestný. „Pokud v této chvíli argumentuje ministerstvo tím, že školy si mohou nakoupit ty testy samy, tak je to naprosto nesmyslné. Stát nebyl schopen situaci vyřešit za posledních několik týdnů a je naprosto iluzorní, že kraje a školy teď budou narychlo soutěžit desítky tisíc testů,“ uvedl Kuba.

  • Letní hudební festival Votvírák pořadatelé přesunuli na příští rok

    Pořadatelé letního hudebního festivalu Votvírák, který se koná na letišti Boží Dar v Milovicích na Nymbursku, akci přesunuli na příští rok. Jako důvod uvedli aktuální stav epidemie covidu-19 a nejasný výhled na zbytek roku 2021 ohledně hygienických a zejména vládních opatření. Nový termín festivalu je 10. až 12. června 2022. Informovala o tom produkční festivalu Martina Jablanovská.

    „Festival velikosti Votvíráku bohužel nelze realizovat v situaci, jež v České republice panuje, a tak nyní nastal čas udělat toto rozhodnutí,“ uvedla Jablanovská.

  • Kadeřnictví na Plzeňsku chystají otevření, kvůli testům není zájem tak velký

    Kadeřnicím a kosmetičkám v Plzeňském kraji, které znovu otevřou v pondělí po čtyřech měsících, se zaplňují rezervace. Zájem ale není takový jako při minulém otevření po první vlně covidu-19. Důvodem je povinnost prokázat se negativním testem z odběrných míst, očkováním, nebo doložit prodělání nemoci. Kvůli zdražování energií, přípravků a služeb, a také proto, že kadeřnice musí obsluhovat vždy jen jednoho zákazníka, plánují zdražení.

    Vláda stanovila, že zákazníci kadeřnictví či kosmetických salonů se budou muset prokázat výsledkem profesionálního testu na koronavirus. Nebude jim stačit například test ze zaměstnání. Antigenní test bude platný 72 hodin od odběru, PCR test sedm dní. Uznávat se bude i potvrzení o očkování, ale od poslední dávky musí uplynout 14 dní.

  • MPSV rozdělí na odměny v sociálních službách za práci v epidemii 3,93 mld. Kč

    Ministerstvo práce rozdělí na odměny v sociálních službách za práci v podzimní a zimní vlně epidemie 3,93 miliardy korun. O peníze pro pracovníky požádalo 1769 organizací, které poskytují péči potřebným. Žádost o finance na ohodnocení nepodala téměř pětina poskytovatelů. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnilo Ministerstvo práce. Podle něj by mělo odměnu dostat asi 100 000 pracovníků.

    Vyplacení odměn v sociálních službách za práci v epidemii schválila vláda začátkem března. Při plném počtu odpracovaných hodin mohou lidé podle své profese a činnosti za své nasazení od října do února dostat 15 000 Kč, 25 000 korun, 30 000 Kč či 50 000 korun. Při kratším úvazku se částka snižuje. Další dotace se mají pak využít na pokrytí zvýšených výdajů kvůli nákaze. Celkem kabinet vyčlenil 6,4 miliardy korun. Pět miliard má putovat ze státního rozpočtu. Zbývajících 1,4 miliardy korun zůstalo z loňských dotací, které se nevyčerpaly.

  • Povinnost otestovat se odrazuje některé zákazníky brněnských salonů krásy

    Brněnské salony krásy se už těší na pondělní opětovné otevření svých provozů. Nával zákazníků však neočekávají, především kvůli povinnosti prokázat se profesionálně provedeným testem na koronavirus nebo potvrzením o očkování. Ve srovnání s dočasnou možností otevřít před Vánoci je podle poskytovatelů služeb zájem mnohem menší.

    Telefon kadeřníka Patrika Dixe z Králova Pole před Vánoci vyzváněl bez ustání, nyní je situace klidnější. „Největší část mé klientely jsou lidé od 20 do 40 let, kteří ve většině případů nejsou očkovaní. Díval jsem se, že kapacity na antigenní testování jsou často naplněné a PCR test si asi nikdo nezaplatí, aby pak mohl jít ke kadeřníkovi. Jeví se mi to zase jako další krok, jak nám podnikatelům práci ztížit, ale už se nehroutím jako dřív. I když čekám, že v září nás zavřou znovu,“ řekl.

  • Nemocnice Blansko se po omezení kvůli koronaviru vrací k normálnímu provozu

    Blanenská nemocnice po útlumu činností postupně znovu obnovuje provoz, funkční jsou už i všechny ambulance. Na webu Blanska to dnes uvedla mluvčí radnice Pavla Komárková. Nemocnice v zemi musely utlumit činnost na základě nařízení Ministerstva zdravotnictví v souvislosti s opatřeními proti epidemii koronaviru. Řadu měsíců byl omezený i rozsah zdravotnické péče, kterou poskytuje.

    „Museli jsme odkládat operativu a rezignovat na zdravotnické výkony. Z oddělení interny B a intermediální péče a v době nejvyššího vytížení částečně také z oddělení následné péče se staly prostory pro covidové pacienty. Těch jsme měli i více než šest desítek najednou, část z nich na jednotce intenzivní péče a intermediálu. S extrémně náročnou péčí o ně museli pomáhat zdravotníci z jiných provozů, stejně jako s PCR testováním a antigenními testy nebo s očkováním proti covidu-19. To ve svém důsledku omezilo fungování ambulancí,“ uvedla ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

  • Kompenzační vyhláška dodá do zdravotnictví asi 12,6 mld. Kč navíc

    Zdravotní pojišťovny dají do systému veřejného zdravotního pojištění asi 12,6 miliardy korun navíc na základě nové kompenzační vyhlášky. Největší část jde na kompenzace druhé vlny epidemie covidu-19, která začala loni na podzim. Asi miliarda bude kompenzovat ještě první vlnu, peníze dostanou například lázně, dialyzační střediska nebo domácí péče. Kompenzační vyhláška dnes vyšla ve Sbírce zákonů. Na webu na to upozornil Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR.

    Pojišťovny sestavují vždy rozpočty na příští rok v takzvaných zdravotně-pojistných plánech. Už loni je kvůli pandemii měnila kompenzační vyhláška vydaná Ministerstvem zdravotnictví. Letos znovu části oborů zdravotní péče kompenzuje náklady, které měly kvůli pandemii vyšší, dalším oborům naopak propady příjmů kvůli omezení proti běžnému provozu. Pojišťovnám vyhláškou také ministerstvo ukládá vyplatit odměny zdravotníkům.

  • MPO u programu COVID veletrhy eviduje 149 žádostí za 230,2 mil. Kč

    Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) u programu COVID veletrhy k dnešku eviduje 149 žádostí za 230,2 milionu korun. Podaných a dokončených je z nich 60 v objemu asi 207,5 milionu korun, zbylé žádosti jsou rozpracované. Šéf resortu Karel Havlíček (za ANO) to uvedl na Twitteru. Podnikatelé zasaženi v souvislosti s pandemií koronaviru a vládními opatřeními mohou o dotace žádat do 31. května. Na pomoc je připraveno 600 milionů korun.

  • Základní školy v Hradci Králové připravují otevření druhých stupňů

    Základní školy ve stotisícovém Hradci Králové se začaly připravovat na opětovné otevření druhých stupňů od pondělí 3. května. Otevřít by je mělo všech 17 základních škol zřizovaných městem. Dnes to řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová. Žáci druhých stupňů se do škol v pondělí vrátí v Královéhradeckém, Plzeňském a Karlovarském kraji, a to díky příznivější epidemické situaci než ve zbytku republiky, oznámil v pondělí ministr školství Robert Plaga (za ANO).

    Žáci na druhém stupni se budou učit v takzvaném rotačním systému, kdy se děti po týdnu střídají na distanční výuce a ve škole. Podle hradeckých škol je naplánování rotační výuky složité, ale dá se zvládnout. „Organizaci výuky projednávali ředitelky a ředitelé škol minulý týden na poradě on-line,“ uvedla mluvčí.

  • V některých středočeských městech začínají promítat autokina

    V některých středočeských městech začínají promítat autokina, které je možné navštívit i za zhoršené epidemické situace. Lidé budou moci v příštích týdnech sledovat filmy ze svých aut například v Říčanech u Prahy nebo v Příbrami.

    V Příbrami se v polovině května promění v autokino parkoviště pod Svatou Horou, promítat se bude i třikrát denně. „Autokino jsme si ve městě mohli užít poprvé v loňském roce. Jde o promítání, které má svůj půvab a velmi rychle si našlo své příznivce. Proto jsme rádi, že tento formát můžeme zopakovat. Těšit se můžete na zajímavé snímky a zkrátka nepřijdou ani naši nejmenší,“ řekl dnes starosta Jan Konvalinka (za ANO).

  • Jihočeský hejtman zkritizoval ústřední krizový štáb za chybějící testy pro školy

  • Správa rezerv nemá nyní pro školy žádné antigenní ani PCR testy

    Správa státních hmotných rezerv (SSHR) nemá v tuto chvíli ve skladech pro školy žádné další zásoby antigenních testů na covid-19. Všechny již vydala. Dnes to uvedl předseda SSHR Pavel Švagr. Správa rezerv nemá podle něj pro školy ani žádné PCR testy.

    Švagr v pondělí oznámil, že SSHR zrušila tendr na 5,6 milionu antigenních testů na koronavirus do škol. Ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky, a to ani v dodatečném termínu, a tak správa musela všechny firmy vyloučit. Současné zásoby testů ve školách stačí podle zástupců škol asi do konce příštího týdne. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) není jisté, zda se testy podaří do škol dodat včas. Zároveň to ale označil za příležitost urychlit využívání PCR testů do škol. Vláda podle něj udělá vše pro to, aby kvůli komplikacím s testy nebylo nutné omezovat výuku.

  • Na krizové ošetřovné zřejmě získá nárok širší okruh lidí, Senát to schválí

    Na krizové ošetřovné zavedené kvůli zavřeným školám pravděpodobně získá nárok širší okruh lidí. Senát by měl schválit novelu skupiny poslanců v čele se zákonodárci SPD, podle níž budou moci dávku čerpat také prarodiče a další příbuzní, byť s dítětem nežijí ve společné domácnosti. Předlohu dnes podpořil senátní ústavně-právní výbor. Stejný postoj zaujal už dřív garanční sociální výbor. Plénum horní komory rozhodne o novele ve středu.

    Rozšíření okruhu lidí s nárokem na ošetřovné by posílilo soudržnost širších rodin a umožnilo by setrvat v zaměstnání lidem, kteří jsou potřební při zvládání epidemie koronaviru, uvedli tvůrci poslanecké novely. Změna by také mohla posílit příjmy rodin, když by si mohly zvolit, kteří jejich členové budou s ohledem na výši platu čerpat ošetřovné a kteří budou pracovat, stojí ve zdůvodnění.

  • Některým provozovatelům služeb bude od klientů stačit čestné prohlášení o testu

    Doklad o podstoupení testu na koronavirus v certifikovaném odběrovém centru podle provozovatelů služeb péče o tělo negativně ovlivní poptávku, a tedy i tržby. Někteří klienti sjednanou rezervaci kvůli této podmínce odmítají, u jiných může být problém sladit termín návštěvy salonu s volnou kapacitou testovacích míst. Chybou podle poskytovatelů služeb je nemožnost využít samotestovacích sad, případně potvrzení od zaměstnavatele o negativním testu. Někteří provozovatelé služeb tak chtějí situaci řešit čestným prohlášením klientů, jak dnes uvedli.

    V pražském salonu LUQY zaměřeném na péči o celé tělo podle jeho majitelky Jany Studničkové zákazníky informují o podmínkách využití služeb a žádají je o jejich dodržování. Přinášejí podle ní ale velké komplikace. Pokud například klient rezervaci na poslední chvíli zruší, jiný zákazník si rychle nezvládne zajistit certifikovaný test, a prázdné místo tak nebude možné obsadit.

  • ZŠ mají zásoby antigenních testů do 7. května, využívají je i s PCR testy

    Základní školy mají zásoby antigenních testů od státu na testování žáků a učitelů na covid-19 zhruba do 7. května. Část testů jim zřejmě zbyde i do týdne od 10. května, na otestování všech dětí a zaměstnanců ve školách asi už stačit nebude. S testováním by pak mohly pokračovat jen školy, které si již dříve bez pomoci státu zajistily třeba PCR testy. Takových škol ale není v Česku mnoho. Navíc i tyto školy využívají antigenní testy pro žáky, kteří přijdou do školy jindy než v den určený pro PCR testování. Uvedli to zástupci Asociace ředitelů základních škol.

    Testování na covid-19 se ve školách dělá povinně dvakrát týdně neinvazivními antigenními testy, jejichž výsledek se zjistí do 15 minut. Jako alternativu si školy mohly zajistit jednou týdně PCR testování, které je dražší a jeho výsledky bývají k dispozici až další den, protože se vyhodnocují v laboratoři. Na rozdíl od antigenních testů ale odborníci hodnotí PCR testy jako přesnější. Antigenní testy dosud pro školy zajišťoval stát. Správa státních hmotných rezerv nicméně v pondělí oznámila, že zrušila tendr na jejich další dodávku do škol. Ministerstvo školství přitom chtělo mít dalších 5,6 milionu testů ve skladech správy už 3. května.

Reklama

Hlavní zprávy