Hlavní obsah

Jihočeský kraj dokončil obnovu Vrbenských rybníků

Foto: Jaroslav Brousil

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihočeský kraj dokončil rozsáhlé úpravy přírodní rezervace Vrbenské rybníky za 109 milionů korun. Projekt, který začal v listopadu 2019, se zaměřil především na odbahnění nebo obnovu ostrovů.

Článek

Obnova rybníků, které jsou na kraji Českých Budějovic, zahrnovala například vyvezení 126 tisíc tun bahna. Součástí byla i obnova 21 ostrovů a vybudování čtyř stanovišť pro ptáky.

„Jsem opravdu moc rád, že jsme dokázali rekultivovat a dát dohromady zase další kousek naší krásné jihočeské krajiny. A to je zásadní nejen pro ty živočichy, kteří zde žijí, ale také pro lidi, kteří mají zase kam chodit do přírody na procházky,“ uvedl první náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).

Dodal, že v okolí Vrbenských rybníků žije více než 90 druhů ptáků. Mezi nejvzácnější patří například kvakoš noční, rybák obecný, husice liščí, racek černohlavý, kolpík bílý či volavka stříbřitá. Kromě toho v lokalitě žije řada obojživelníků i společenstva motýlů. „V následujících letech chceme v podobných projektech určitě pokračovat. V plánu máme rekultivaci Vávrovských rybníků, kde jsme nyní ve fázi projektových příprav,“ uvedl Talíř.

Přírodní rezervace Vrbenské rybníky má rozlohu 245,8 hektaru. Tvoří ji vodní plochy, mokřady a luka. Zřízena byla v roce 1990 a jako součást evropsky významné lokality a ptačí oblasti zároveň patří do soustavy Natura 2000.

Reklama

Doporučované