Hlavní obsah

Jihočeský kraj podpoří slevy v turistickém ruchu 40 miliony Kč

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihočeský kraj bude rodinám, které v létě stráví dovolenou v jižních Čechách, dotovat ubytování a dá jim padesátiprocentní slevy na vstupné do zoo v Hluboké nad Vltavou, do svých muzeí či galerií.

Článek

Se slevami až 70 procent se připojí i soukromé organizace. Jde o součást projektu Léto v jižních Čechách, který začne 15. června a chce podpořit cestovní ruch, který kvůli koronaviru klesl. Kraj dá na podporu turistického ruchu téměř 40 milionů Kč. ČTK to dnes sdělila Jana Píchová z Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR).

„Již v době nouzového stavu jsme začali připravovat opatření na oživení ekonomiky po krizovém období. A je to právě cestovní ruch, který patří mezi nejpostiženější odvětví,“ uvedla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD). Jihočeským penzionům a hotelům by měla podpora zajistit 100 000 nových přenocování, ze sumy téměř 40 milionů dostanou na kompenzaci 30 milionů.

Slevu 30 procent z ceny ubytování, nejvýše však 300 korun na člověka a noc, získají dvou až šestičlenné rodiny, z nichž nejméně jeden člověk je starší 18 let. Slevové vouchery si lze zajistit od 15. června na webu.

Ke kampani se připojí i České Budějovice. Nabídnou slevy na prohlídky historické radnice. Ubytovaní budou mít i levnější vstupné na plovárnu nebo jízdu MHD zdarma. „Hosté tak mohou využít možnosti dopravit se do Boršova nad Vltavou a vrátit se do Budějovic po řece na paddleboardu,“ řekl náměstek primátora Viktor Vojtko (STAN). Do kampaně se zapojují i firmy, které organizují v Budějovicích plavby lodí či prohlídky pivovaru Solnice.

V Jihočeském kraji je podle JCCR přes 600 ubytovacích zařízení, které splňují podmínky, aby se mohly do kampaně zapojit.

V jihočeských hotelech a penzionech se loni ubytovalo rekordních 1,78 milionu hostů na téměř 4,5 milionu nocí. Z toho bylo 1,15 milionu českých návštěvníků. Letos za první čtvrtletí se v jižních Čechách ubytovalo 168 440 turistů, meziročně o 29 procent méně. Z ubytovaných bylo 54 925 zahraničních, jichž meziročně ubylo o 40 procent, což byl největší propad v celé ČR. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad.

Reklama

Doporučované