Hlavní obsah

Jihočeský kraj připravuje autobusovou linku Dačice - Frymburk pro cyklisty

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihočeský kraj chce v letní sezoně speciálními cyklobusy propojit Dačice na Jindřichohradecku a Frymburk na Českokrumlovsku.

Článek

Autobusová linka má umožnit především turistům a cyklistům snadnější cestování mezi těmito lokalitami, které od sebe dělí více než 130 kilometrů.

Speciální linky budou v provozu od 5. června do 26. září. „Účel je vyloženě ten, že chceme v uvozovkách přitáhnout lidi do okolí lipenské přehrady i z jiných míst našeho regionu,“ uvedl náměstek jihočeského hejtmana Antonín Krák (ČSSD). Jihočeský kraj zahájil výběrové řízení na tuto veřejnou zakázku. Předpokládané náklady na zajištění služby činí přibližně 700 tisíc korun. „Na financování by se měl 15 procenty podílet kraj a 85 procenty Evropský fond pro regionální rozvoj,“ uvedl Krák.

Dodal, že linka na trase Dačice, Jindřichův Hradec, Trhové Sviny, Kaplice, Frymburk a zpět je zároveň prostřednictvím přestupů navázána na páteřní železniční síť z Prahy do Lince. „Kromě turistů by navíc mohla být pro běžné cestující alternativou autobusového spojení v lokalitách, kde příslušné spojení v určitých časech či o víkendech chybí,“ řekl náměstek.

Podle něj by nová linka měla fungovat podobně jako tzv. Zelené autobusy, které zajišťují hromadnou dopravu na území CHKO a Národního parku Šumava. Také v tomto případě jde o sezonní spoje, některé navíc přepravují kola.

Reklama

Doporučované