Hlavní obsah

Jihočeský vodárenský svaz opakoval tendry, ušetří miliony

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Jihočeský vodárenský svaz (JVS) ušetří na investicích díky opakovaným tendrům na dvě stavby téměř 30 milionů. Levnější budou modernizace vodovodu na Táborsku a čerpací stanice Hosín II. JVS chce letos investovat 200 milionů.

Článek

JVS opakoval dvě soutěže poté, co zájemci nabídli příliš vysoké ceny v původních tendrech. Výběrová řízení svaz zrušil a vyhlásil nová. „Jdeme trochu proti proudu současného zdražování stavebních prací, ale musíme se chovat jako řádní hospodáři. Takový postup nám umožňuje fakt, že akce financujeme výhradně z vlastních prostředků. U dotovaných staveb se mnohdy stane, že investor je pod tlakem dotačních podmínek včetně časového harmonogramu,“ uvedl ředitel JVS Antonín Princ.

Výrazně se podařilo snížit náklady modernizace šesti kilometrů vodovodu Soběslav – Doubí. Teď ji zahájí firma Swietelsky stavební za 63 milionů korun bez DPH. Zmodernizuje azbesto - cementové potrubí, jeho životnost prodlouží o sto let. „Půjde o šestou etapu úprav 24,6 kilometru dlouhého řadu Zlukov - Sv. Anna z roku 1968, v němž se již nahradilo přes deset kilometrů potrubí,“ uvedl mediální zástupce svazu Zdeněk Zuntych.

O další miliony se díky novému tendru zlevnila i výměna technologie a stavebních úprav čerpací stanice Hosín II, přes níž ročně na Táborsko a Jindřichohradecko proteče na 4,5 milionu metrů krychlových pitné vody. Vítězná firma Kunst udělá práce za 51,9 milionu Kč bez DPH.

Jihočeská vodárenská soustava měří přes 550 kilometrů, vodu z ní pije a používá na 400.000 Jihočechů, víc než polovina obyvatel kraje. JVS je největším producentem pitné vody na jihu Čech. Svaz zásobuje přes 150 měst a obcí, z nichž ale některé provozují i vlastní zdroje vody. Vlastníkem svazu je 266 obcí a měst. V roce 2019 měl svaz výnosy 377 milionů Kč, náklady 378,2 milionu. JVS skončil podle výroční zprávy předloni ve ztrátě 1,1 milionu Kč. Výsledky za loňský rok zatím nezveřejnil.

Reklama

Doporučované