Hlavní obsah

Jihokorejci nejsou optimističtí ohledně zítřejší schůzky Mun Če-ina s Kim Čong-unem

Hlavním tématem jednání má být denuklearizace.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Setkání korejských vůdců by mělo trvat tři dny. Denuklearizace Severní Koreje je hlavním důvodem schůzky.

Článek

V severokorejském Pchjongjangu by zítra měla proběhnout schůzka mezi prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Hlavním tématem summitu je otázka denuklearizace Severní Koreje. Hlavní tajemník jihokorejského prezidenta Mun Če-ina Im Jong-seok oznámil, že se neočekává výrazný posun k vyřešení problému.

Jak schůzka dopadne je podle něj těžké odhadnout, protože to záleží na obou vůdcích. Státníci se nemusí vůbec dohodnout, a pokud se dohodnou, pak není jisté, zda dojde k ústní nebo písemné dohodě. „Je těžké mít optimistické vyhlídky,“ řekl Im.

V pořadí už třetí schůzka, která by měla trvat do 20. září, je výsledkem utužování vztahů mezi Severní a Jižní Koreou. Na minulé schůzce vůdci podepsali listiny o příměří obou zemí, které byly oficiálně ve válečném stavu.

První setkání Kim Čong-una a Mun Če-ina se uskutečnilo v dubnu v mírové vesnici Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu mezi oběma zeměmi, oba vůdci se pak sešli ještě na neohlášeném summitu v květnu.

Pokroku v jednání nedosáhly ani Spojené státy

Na červnovém summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem se Kim Čong-un zavázal k postupné denuklearizaci Korejského poloostrova. Trump na konci srpna odložil plánovanou cestu svého ministra zahraničí Mika Pompea do Pchjongjangu. Jako důvod šéf Bílého domu uvedl, že nenastal dostatečný pokrok v procesu denuklearizace.

Podle člena jihokorejské delegace, který jednal s vůdcem KLDR, Kim řekl, že jeho důvěra v prezidenta Trumpa zůstává „nezměněna“ a že chce Korejský poloostrov zbavit jaderných zbraní ještě během jeho prvního volebního období. „Předseda Kim Čong-un vyjádřil frustraci nad pochybami o jeho vůli, se kterými se setkává u části mezinárodního společenství,“ řekl vysoce postavený jihokorejský diplomat.

Reklama

Doporučované