Hlavní obsah

Jihokorejci před blížícím se summitem jednali s KLDR o míru. Téměř 70 let po vypuknutí války

Korejská válka by mohla formálně skončit po téměř 70 letech letech od klidu zbraní.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Válečný konflikt mezi Jižní a Severní Koreou by po téměř 70 letech mohl formálně skončit. Jihokorejci pro média potvrdili, že se svým sousedem jednali o možné mírové dohodě. Vztahovat by se ale musela i na Čínu a USA, které se do války v 50. letech zapojily, a na jejich momentálně napjatých vztazích by jednání mohla ztroskotat.

Článek

Jihokorejští představitelé pro média potvrdili, že se svými severokorejskými protějšky jednali o možné mírové dohodě. Korejská válka fakticky skončila v roce 1953, kdy obě země uzavřely příměří. V mír jej ale nikdy nepřetavily.

Bezpečnostní poradce jihokorejského prezidenta Mun Če-ina Čchong Ui-jong to prozradil před blížícím summitem, na kterém by korejští lídři měli jednat s prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem o budoucnosti Korejského poloostrova.

Spojené státy se společně s Jižní Koreou na summitu budou mimo jiné snažit přesvědčit severokorejského lídra Kim Čong-una, aby odstoupil od jaderného programu. Nejvyšší představitel KLDR podle Čchong Ui-jonga uvedl, že k takovému kroku je ochoten přistoupit v případě bezpečnostních jistot. Jednou z nich by měla být mírová dohoda, mezi další patří třeba narovnání vzájemných vztahů se Spojenými státy.

Jihokorejci mírovou dohodu konzultují také s Američany. „Jednali jsme o možných způsobech, které by zlepšily současnou situaci a v konečném důsledku přinesly Korejskému poloostrovu mír,” řekl prezidentův poradce. Korejcům bude při jednání pomáhat zejména Trumpův poradce John R. Bolton.

Donald Trump o mírové dohodě promluvil už na začátku týdne a ideu dle svých slov schvaluje. S korejskou výpravou by se měl setkat v květnu nebo na začátku června. S Kim Čong-unem se podle jeho slov už sešel šéf CIA Mike Pompeo.

Součástí jednání o mírové dohodě mezi oběma Koreami ale nejsou Spojené státy jen jako prostředník. Společně s Čínou do konfliktu v padesátých letech vstoupily vojensky, USA na jižní straně, Čína na té severní, dohoda musí zahrnovat i je. Vztahy mezi Pekingem a Washingtonem jsou však v poslední době kvůli obchodním embargům vcelku napjaté.

Čína podle vládních představitelů mírovou dohodu podporuje a je otevřená jednání. Sama se v posledních dvaceti letech snažila několikrát jednání iniciovat. Podle analytiků listu The New York Times je vyřešení obchodní války globálních hráčů pro korejský mír klíčové. Pokud by přetrvávala, mohla by mírová jednání ztroskotat právě na čínsko-amerických neshodách.

Reklama

Doporučované