Hlavní obsah

Jihokorejci si připravují „batohy pro přežití”. Bojí se ozbrojeného konfliktu

Jihokorejští youtubeři nyní řeší populární téma - přípravu batohu pro přežití ve válceVideo: Reuters

 

Reklama

Videa s návodem, jak se připravit na válku, jsou v Jižní Koreji čím dál víc populárnější.

Článek

Napětí na Korejském poloostrově stále sílí. Jihokorejci se proto na možnou válku snaží připravit. Pomáhají jim v tom i videonávody, kde lidé názorně ukazují, jak si takový „batoh pro přežití“ zabalit. Po zadání tohoto slovního spojení v korejštině se na serveru YouTube zobrazí přes 22 tisíc výsledků. Třetina z nich, téměř sedm a půl tisíce, přitom byla nahrána letos.

„Důvodem, proč jsem si koupila batoh pro přežití, je, že si nemůžu sama vykopat úkryt proti bombám. Ale alespoň si mohu dovolit se takhle připravit, a když válka vypukne, opravdu bych měla šanci přežít,” říká jihokorejská youtuberka Kang Ju-mi. Ta má na internetu jedno z nejpopulárnějších videí na toto téma. Od konce srpna nasbíralo přes 580 tisíc zhlédnutí.

Tvůrci videí názorně předvádějí, co si do evakuačního zavazadla zabalit. Nechybí jídlo, teplé oblečení ani plynové masky. Někteří lidé s tvorbou takových videí sympatizují. Podle nich pomáhají vzdělat obyvatelstvo. Jiní mají ale názory opačné a podle nich je taková příprava zbytečná. To především proto, že batoh pro přežití by v případě útoku jadernou zbraní zřejmě nepomohl.

Pchjongjang v sobotu vzkázal, že vinou amerického prezidenta Donalda Trumpa zasáhnou severokorejské rakety americkou pevninu. V pondělí pak severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho přišel s prohlášením, že USA vyhlásily KLDR válku. Washington toto nařčení odmítá se slovy, že je to absurdní.

Reklama

Doporučované