Hlavní obsah

Jihokorejci vyšli do ulic. Vadí jim, že jejich prezidentku ovládá dcera šamana

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Jižní Korea protestuje proti své prezidentce. Lidé požadují její rezignaci.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Jihokorejci se dožadují rezignace prezidentky Pan Kun-hje, která zapojila do státní agendy svou kamarádku a bývalou poradkyni.

Článek

Prezidentka Jižní Koreje Pan Kun-hje už několik týdnů čelí kvůli své bývalé poradkyni skandálu, jenž ji může stát funkci. Situace se vyostřila natolik, že do ulic vyrazily demonstrovat tisíce lidí.

Důvodem odporu proti hlavě státu je její vztah s Čche Son-sil. Ještě donedávna vlivnou poradkyní, o které se ale zjistilo, že její vliv na státní agendu dalece přesahuje její kompetence.

Vliv na hlavu státu získala Čche Son-sil díky svému otci, šamanovi a bývalému vůdci sekty Víra věčného života. Tento šestkrát ženatý muž se stal mentorem Pan Kun-hje, když byla v roce 1974 zavražděna její matka. Tvrdil tehdy, že měl sen, v němž ho zavražděná prosila, aby pomáhal její dceři. Když Čche Te-min v roce 1994 zemřel, začala se s Pan Kun-hje stýkat jeho dcera.

Podle mnohých svědectví měla Čche Son-sil na prezidentku výrazný vliv podobně jako dříve její otec a své postavení s nástupem Pan Kun-hje do vedení země začala zneužívat. Podle prokuratury vydírala velké podniky, aby financovaly neziskové organizace a je tak podezřelá z korupce a praní špinavých peněz. Prezidentce také upravovala projevy a zasahovala do domácí i zahraniční politiky.

Pak Kun-hje přiznala, že své dlouholeté kamarádce poskytovala koncepty svých projevů a nechávala ji do nich zasahovat. Omluvila se za to v televizi, čímž vyvolala debatu o zacházení s informacemi v nejvyšších kruzích.

Jihokorejčané požadující potrestání prezidentky i její bývalé poradkyně postavili v Soulu obří gilotinu.

Aféra poradkyně Son-sil vzbudila v Jižní Koreji silný odpor. „Ukázala, že prezidentka Pan Kun-hje nemá schopnosti ani kapacitu na vedení vlády," řekl televizi CNN vůdce protestů Han Sun-bum.

Aby prezidentka projevila vůli situaci řešit a národ uklidnit, odvolala na konci října deset členů své administrativy a poté i premiéra a ministra financí. Korejcům takové řešení ale nestačí. „Může vládnout, i když odstraní svůj kabinet? Kabinet nebyl problém, ona sama je ten problém," řekl televizi CNN David Kang, ředitel Institutu korejských studií Univerzity Jižní Kalifornie.

Lidé spolu s částí vládní opozice požadují prezidentčinu rezignaci. Zároveň volají po odsouzení bývalé poradkyně. Protesty by měly trvat další necelé dva týdny.

Středeční demonstrace se zúčastnil i starosta Soulu. „Pro lidi je obtížné akceptovat personální změny ve vládní administrativě, když nového premiéra jmenovala prezidentka, která má mezi Jihokorejci jen devítiprocentní podporu,“ řekl agentuře Reuters profesor politologie a diplomacie Shin Yul.

Reklama

Doporučované