Hlavní obsah

Jihokorejská exprezidentka byla odsouzena k 24 letům vězení

Prokuratura žádala až třicetiletý trest.Video: AP, Reuters

 

Reklama

První ženská prezidentka Jižní Koreje si ve čtvrtek vyslechla rozsudek soudu. Kromě trestu odnětí svobody musí zaplatit pokutu v hodnotě 350 milionů korun.

Článek

Bývalá prezidentka Jižní Koreje Pak Kun-hje byla v pátek odsouzena k 24 letům vězení a pokutě 350 milionů korun. Soud jí trest uložil za zneužívání pravomocí, vydírání a korupci.

Exprezidentka i prokuratura se proti rozsudku mohou odvolat. Prokuratura žádala původně třicetiletý trest, odsouzená, která obžalobu nadále odmítá, do soudní síně nepřišla. Soud ji shledal vinnou v 16 z celkem 18 vznesených obvinění.

Pak byla součástí masivního korupčního skandálu, kvůli kterému byla v loňském roce sesazena z funkce. V centru aféry stála její důvěrnice Čche Son-sil, která byla letos v únoru odsouzena k dvacetiletému trestu. Podle rozsudku využívala svých styků s prezidentkou a nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím. 

Aféra se týkala i největší jihokorejské průmyslové společnosti Samsung, jejíhož šéfa I Če-jonga soud loni v srpnu poslal na pět let do vězení za úplatkářství. Letos v únoru byl ale překvapivě propuštěn.

Konzervativní prezidentka byla první ženou v čele Jižní Koreje a také prvním demokraticky zvoleným politikem, který byl v této zemi sesazen. V úřadu ji po volbách nahradil liberální Mun Če-in, jenž přispěl mimo jiné ke zlepšování vztahů se Severní Koreou.

Reklama

Doporučované