Hlavní obsah

Jihokorejská propaganda utichla. Blíží se mezikorejský summit

Směsice zpráv, jihokorejské popové hudby a kritiky Severní Koreje utichla po více než dvou letech.Video: Reuters

 

Reklama

Reproduktory vysílající jihokorejskou propagandu přes hranici se severním sousedem utichly před historickým mezikorejským summitem. Jihokorejské ministerstvo obrany doufá, že takové rozhodnutí povede obě Koreje k vytvoření míru.

Článek

Před historickým mezikorejským summitem zastavila Jižní Korea své propagandistické vysílání, které pomocí reproduktorů pouštěla přes hranici na severní stranu. Směsice zpráv, jihokorejské popové hudby a kritiky Severní Koreje se tak odmlčela po více než dvou letech.

„Doufáme, že toto rozhodnutí přiměje obě země upustit od kritiky i propagandy a přispěje k mírotvornému procesu,” uvedlo v prohlášení jihokorejské ministerstvo obrany.

S cílem nastolení míru na Korejském poloostrově se sejdou severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in v demilitarizované pohraniční zóně tento pátek.

I KLDR má na hranicích obdobná zařízení a pouští propagandu na jižní stranu. Jihokorejské ministerstvo obrany nemohlo ověřit, zda nyní s vysíláním propagandy přestala i severní strana. V únoru po zahajovacím ceremoniálu zimních olympijských her, kdy Jižní Koreu navštívila severokorejská delegace, KLDR hlasitost svých reproduktorů snížila.

S propagandistickým vysíláním přes hranici pomocí výkonných reproduktorů začal Soul v roce 1963. Podél hranic jsou rozmístěny desítky jejich soustav.

Reklama

Doporučované