Hlavní obsah

Jihokorejský guvernér odstupuje z funkce, čelí obvinění z několikanásobného znásilnění

Jihokorejský guvernér po obvinění odstoupil z funkce.Video: Reuters

 

Reklama

Jihokorejský politik a neúspěšný prezidentský kandidát An He-jung odstoupil z funkce po obvinění ze znásilnění. Vznesla ho jeho sekretářka, kterou inspirovala kampaň proti sexuálnímu obtěžování #MeToo.

Článek

An He-jung rezignoval na post guvernéra poté, co ho jeho sekretářka v rozhovoru pro televizní síť JTBC obvinila z několikanásobného znásilnění. K tomu mělo údajně dojít čtyřikrát za dobu osmi měsíců od června 2017 do letošního února. Podle ženy existují ještě další oběti.

V reakci na to se politik omluvil na svém facebookovém profilu za své pošetilé chování a prosil o odpuštění. „Omlouvám se všem, zejména paní Kim Ji-inové,” řekl guvernér. Údajné znásilnění, které guvernér ale výslovně nepřiznal ani nepopřel, teď vyšetřuje policie.

Guvernér v roce 2017 kandidoval na post hlavy státu a o prezidentské křeslo se měl ucházet i ve volbách v roce 2022. Jde o vrcholného jihokorejského politika. O to víc jsou tamní obyvatelé skandálem šokováni.

He-jungovu sekretářku k obvinění inspirovala kampaň #MeToo. Ta začala v Hollywoodu a pomalu se rozšiřuje i do zemí, jako je Jižní Korea, kde je sexuální obtěžování dlouhodobým tabu. Jihokorejské společnosti tradičně dominují muži. Tamní obyvatelé teď doufají, že bude k ženám otevřenější.

Reklama

Doporučované