Hlavní obsah

Jihokorejský prezident přijal pozvání diktátora Kim Čong-una na jednání do Pchjongjangu

Jihokorejský prezident prý přijal pozvání diktátora Kim Čong-una na jednání do Pchjongjangu.Video: AP

 

Reklama

Severokorejský diktátor Kim Čong-un pozval prezidenta Jižní Koreje Mun Če-ina na společné jednání do Pchjongjangu. Prezident prý toto pozvání přijal.

Článek

Pozvání prezidentovi vyřídila sestra vůdce KLDR Kim Jo-čong, která je součástí delegace vysokých představitelů země na olympiádě v Pchjongčchangu. Tato delegace zavítala do prezidentského paláce na plánované jednání.

Kim Čong-un ústy své sestry vzkázal, že je připraven se s vrchním představitelem sousední země setkat, co nejdříve to bude možné. Kim Jo-čong také předala prezidentovi bratrův dopis, ve kterém vyjádřil své přání „zlepšit vzájemné vztahy”. Jihokorejský predzident podle prohlášení jednoho z úředníků paláce pozvání „prakticky přijal”.

Návštěva by mohla vést ke zlepšení vzájemných vztáhů obou zemí. Může ale zároveň vyvolat negativní reakci Spojených států, které mají s KLDR dlouhodobě napjaté vztahy kvůli severokorejskému jadernému programu.

Proti účasti Severní Koreje na olympijských hrách znovu protestovaly stovky Jihokorejců. Ačkoliv se jedná pouze o okrajový názor a většina země účast severního souseda vítá, vyvolaly tyto demonstrace velmi rozlícené reakce severokorejské státní televize.

Reklama

Doporučované