Hlavní obsah

Jihokorejský režisér Kim Ki-duk zemřel na koronavirus

Foto: Profimedia.cz

Režisér Kim Ki-duk.

Reklama

Jeden z nejvíce oceňovaných korejských režisérů Kim Ki-duk zemřel na komplikace spojené s onemocněním covid-19.

Článek

„Dnes se objevila informace, že ředitel zemřel v nemocnici 11. prosince v 11:20 na komplikace spojené s onemocněním covid-19, řekl ruský režisér Vitalij Manskij webu Delfi. Smrt Kim Ki-duka podle Manského potvrdila jeho překladatelka Daria Krutová.

Podle Manského přijel Kim Ki-duk 20. listopadu do Lotyšska, 5. prosince se ale nedostavil na plánované setkání, po kterém ho jeho kolegové začali hledat v nemocnicích. Hledání bylo podle webu Delfi obtížné kvůli pravidlům na ochranu osobních údajů.

Kim Ki-duk je považován za jednoho z nejdůležitějších jihokorejských režisérů a scenáristů. Je laureátem filmových festivalů v Benátkách, Cannes a Berlíně. Narodil se roku 1960 v korejské Bonghwě. V roce 1990 odjel do Paříže, kde měl v plánu prodávat obrazy na ulici. Ve francouzské metropoli se v něm ale probudila láska k filmu. Po návratu do vlasti začal psát scénáře, s nimiž později začal vyhrávat místní soutěže. V roce 1996 debutoval režií filmu Krokodýl.

Mezi jeho nejvýznamnější filmy patří Jaro, léto podzim, zima … a jaro nebo Samaritánka. Jeho mezinárodně oceňovaná tvorba se zpravidla zabývá společensky závažnými tématy, jako jsou sebevraždy nebo vykoupení a odpuštění. Zejména jeho rané filmy byly plné násilí, podle webu The Guardian se v jeho filmech často objevují témata sexu, násilí a zneužívání, často namířených proti ženám.

Jeho filmy se staly předmětem kontroverzí kvůli údajnému týrání zvířat, což například v Británii zapříčinilo odložení uvedení filmu Ostrov, ve kterém je graficky znázorněno stahování ryb a žab z kůže. Scéna z filmu Jaro, léto podzim, zima … a jaro, v níž malý chlapec mučí zvířata a sleduje, jak trpí, pak byla z některých mezinárodních verzí filmu vystřižena.

V roce 2017 Kim Ki-duka obvinily ze sexuálního napadení a znásilnění tři herečky, s nimiž pracoval. Kim Ki-duk obvinění popřel a dané herečky žaloval za pomluvu. Podle webu Hollywood Reporter Kim Ki-duk herečku v rámci natáčení filmu Moebius nutil hrát v sexuálních scénách, které nebyly ve scénáři, a také ji opakovaně bil, než ji nakonec nahradil jinou herečkou. Prokurátoři obvinění ze sexuálního zneužití stáhli s odvoláním na nedostatek důkazů, Kim Ki-duk ale dostal pokutu za fyzické napadení.

Reklama

Doporučované