Hlavní obsah

Jihomoravské dožínky budou koncem srpna v Kyjově

Foto: pxhere.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jihomoravské dožínky budou letos 29. srpna v Kyjově na Hodonínsku. Schválila to dnes krajská rada, sdělila Alena Knotková z krajského úřadu.

Článek

Dožínky jsou tradiční akcí v zemědělském kraji. Jejich cílem je připomenout úlohu zemědělců a poděkovat za jejich práci a úrodu, připomínají i folklorní tradice.

Kraj pořádá akci od roku 2005 v různých městech, loni byly dožínky v Hodoníně, předloni v Brně. Akce má zviditelnit práci místních zemědělců a představit jejich produkty. „Máme za sebou rok, kdy se muselo všechno omezovat, a spousta akcí nám utekla. Dožínky už si vzít nenecháme. Letos se budou konat v Kyjově, takže věřím, že to bude stát za to,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Krajské dožínky jsou přehlídkou regionálního zemědělství, venkovských tradic a řemesel. „Na akci jsme letos vyčlenili jeden milion korun. Aktivity spojené s lokálními zemědělci a drobnými řemeslníky podporujeme dlouhodobě stejně jako rozvoj venkova a cestovního ruchu. I o tom se můžou příchozí přesvědčit formou prezentace,“ uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník. Součástí akce bude i ocenění vybraných místních potravin v rámci soutěží Regionální potravina Jihomoravského kraje a ZLATÁ Chuť jižní Moravy.

Uspořádání dožínek v Kyjově přivítal náměstek hejtmana a současný starosta Kyjova František Lukl. „Kyjov je pro pořádání krajských dožínek ideálním místem. Těšíme se na ně a na všechny, kdo s námi chtějí oslavit tradiční zakončení žní,“ poznamenal Lukl.

Reklama

Doporučované