Hlavní obsah

Jihomoravské noclehárny mají volná místa, vznikly i nové ubytovny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Některé jihomoravské noclehárny kvůli nouzovému stavu rozšířily otevírací dobu a mají otevřeno i přes den. V Brně vznikly nové ubytovny pro bezdomovce, kteří mají nařízenou karanténu nebo jsou covid pozitivní.

Článek

V Brně provozuje noclehárny město, Armáda spásy a Diecézní charita Brno. Dohromady je k dispozici přes 160 lůžek, aktuálně je volných přibližně 30, řekla Radka Loukotová z tiskového oddělení magistrátu. S ohledem na současnou pandemii koronaviru má většina zařízení svůj karanténní prostor, kde jsou vyhrazena lůžka pro lidi, kterým by byla nařízena karanténa.

Noclehárny provozované městským Centrem sociálních služeb stojí 40 korun na noc. „Tento poplatek je čistě za noc na lůžku. Další služby jsou poskytovány zdarma, ale v předem určených časových intervalech přes den. Mezi ně patří možnost osprchovat se, předlékařské ošetření a poskytnutí stravy,“ přiblížila Loukotová.

Pro lidi bez domova, kteří musí zůstat v karanténě nebo jsou covid pozitivní, vznikla dvě nová přechodná ubytovací zařízení. V Železniční ulici mají kapacitu 16 míst a fungují od 26. října. V kasárnách v Židenicích je 20 lůžek s možností navýšení kapacit až na 100 lůžek. V provozu jsou od 2. listopadu.

V Blansku má noclehárna z 15 lůžek obsazených 10. Službu nově poskytují 24 hodin denně, sedm dní v týdnu za 50 korun na noc. Zahrnuje lůžko a sprchu, k dispozici je také elektrický vařič a konvice. „Zájemci si chválí, že je otevřeno i přes den. Reagovali jsme tím na nouzový stav, ale plánujeme, že s jeho ukončením skončí i tato služba,“ řekl vedoucí noclehárny Jiří Papiž.

Vzhledem k počasí se plní i noclehárna v Hodoníně. Tam je k dispozici 20 lůžek, stále ale mají volná místa. Za noc zájemci zaplatí 60 korun, v ceně je zahrnuta sprcha a občas i jídlo. „Pokud máme jídlo z potravinové banky nebo z darů, zájemci jej dostanou zdarma. Máme pro ně ale i stálou nabídku,“ uvedla vedoucí služby Kamila Hadová. V nabídce je čaj za korunu, instantní polévka za šest korun nebo sýry a pečivo za deset. Ubytovaní musí ve vnitřních prostorách nosit roušky, povinné je měření teploty u vstupu.

V Brně jsou připravená i noční krizová centra, která v případě obsazených nocleháren umožní přečkat noc na židli v teplé místnosti. Zatím funguje pouze centrum v Masné ulici, další zahájí provoz začátkem prosince.

Reklama

Doporučované